Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.01.2012.

Povratak druge rotacije srpskih mirovnjaka iz Libana



Pripadnike Vojske Srbije koji su činili drugi kontigent srpskih vojnika u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Libanu danas su na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba pukovnik Jelesije Radivojević, porodice i prijatelji. Potpukovnik Igor Šćepanović, majori Stevan Rašeta, Ivica Trajković i Srđan Bulatović i kapetan Slavko Đukić vratili su se u Srbiju posle šest meseci boravka u Libanu, gde su bili raspoređeni na dužnostima štabnih oficira.

Prema rečima majora Trajkovića, srpski tim je zadovoljan ostvarenim rezultatima i pokazao se ravnopravnim sa oružanim snagama još trideset i pet zemalja koje su učestvovale u misiji. „Bili smo raspoređeni u sektoru Istok, gde smo zajedno sa pripadnicima španskih oružanih snaga bili zaduženi za obezbeđivanje mira i da omogućimo libanskoj vojci da uspostavi legitimnu kontrolu nad zemljom, što i jeste osnovni zadatak UNIFIL-ove misije u toj zemlji“, istakao je major Trajković.

Potpukovnik Igor Šćepanović, kome je ovo posle misija u Istočnom Timoru i Liberiji, treće učešće u mirovnoj misiji, predvodio je srpski tim u Libanu i obavljao dužnost ukupne komande nad kontigentom, što podrazumeva disciplinska pitanja, unutrušnju organizaciju i održavanje reda među pripadnicima. On je istakao da je misija protekla mirno i bez značajnijeg ugrožavanja bezbednosti, mada je podizanje tenzije bilo primetno u poslednja dva meseca boravka naših mirovnjaka u toj zapadnoazijskoj zemlji.

„Uprkos svemu, misiju UNIFIL u Libanu svi doživljavaju kao faktor stabilnosti u regionu, i zbog toga se može reći da nije bilo značajnije promene statusa bezbednosti. Treća rotacija srpskih vojnika u toj misiji juče je i zvanično preuzela dužnost, i nastaviće da izvršava namenske zadatke naredne pola godine“, rekao je Šćepanović.

Načelnik Centra za mirovne operacije ocenio je učešće srpske vojske u mirovnim misijama u Libanu, ali i u ostalim regionima širom sveta kao važan alat spoljne politike Republike Srbije i sastavni deo druge misije Vojske Srbije. U mirovnim misijama u Africi, na Bliskom Istoku, Kipru i u Libanu trenutno se nalazi 65 pripadnika naše vojske, mada je, prema rečima pukovnika Radivojevića, za sledeću godinu planirano znatno povećanje broja učesnika.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Republici Liban ustanovljena je 1978. godine, a pripadnici Vojske Srbije u njoj učestvuju od decembra 2010. godine.
photoFOTOGALERIJA