Министарство одбране Републике Србије
 
30.06.2011.

Завршна вежба кадета и кадеткиња Војне академије „Дипломац 2011“



Кадети и кадеткиње завршне године Војне академије извели су данас на интервидовком полигону „Пасуљанске ливаде“ код Ћуприје вежбу „Дипломац 2011“.

У присуству министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милоја Милетића, начелника Војне академије бригадног генерала Младена Вуруне, чланова колегијума, страних војних изасланика акредитованих у Србији и делегација војних академија Чешке, Грчке, Египта, Турске, Немачке, Белгије и Холандије, будући потпоручници, у сложеним временским условима, приказали су висок ниво оспособљености за дужности командира на које ће бити постављени за неколико месеци.

Министар одбране Драган Шутановац оценио је да су кадети и кадеткиње Војне академије данас успешно извели вежбу у тешким временским условима чиме су показали да је Војна академија једна од најелитнијих војно-образовних установа у региону.

- Данас смо присуствовали најкомплекснијој вежби коју су до сада извели припадници Војске Србије и кадети Војне академије, у реалним временским условима и са највећим бројем људи и технике, рекао је министар Шутановац.

- Војска се обучава да у свим условима извршава задатке који су дефинисани законом. Част ми је да кажем да је ово завршна вежба генерације у којој се налазе девојке официри које ће од септембра бити део командног кадра, рекао је министар одбране и додао да то представља један од делова реформи које се спроводе у систему одбране, а које имају важан карактер у области едукације и војног школства. Према његовим речима Војна академија је једна од најелитнијих војних академија у региону, а оно што су данас извели кадети и кадеткиње не изводи се ни на много престижнијим војним академијама.

Шутановац је честитао начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милоју Милетићу, начелнику Војне академије, бригадном генералу Младену Вуруни, и свим учесницима вежбе на успешној реализацији.

Генерал Милетић је истакао да је „Дипломац 2011“ изванредна вежба на којој су кадети Војне академије потврдили практични део оспособљености.

- Ово је само један од сегмената нашег школства и један од начина да наши кадети потврде своју оспособљеност за оно што раде. Најодговорније старешине Генералштаба активно су укључене у процес образовања и рад Војне академије, рекао је Милетић нагласивши да са нестрпљењем очекује учеснике данашње вежбе у јединицама.

Тема овогодишње вежбе била је «Тактичка група у одбрани са преласком у противнапад». Основни задатак јесте приказ оспособљености кадета и кадеткиња свих смерова Војне академије за реализацију мисија Војске Србије и обучености за извршавање задатака на почетним официрским дужностима.

Вежба је почела дејством непријатељске артиљерије, после чега су извиђачке снаге „црвеног“ почеле наступање у маршевском распореду. Наше снаге одговориле су ватром из топова 20 мм са борбеног возила пешадије М80 и минобацачима 120 мм.

Наступање противничких снага захтевало је дејство противоклопним средствима, па су кадети почели дејство ракетама 9К11 и наставили дејство минобацачима 82 мм и хаубицама 152 мм. Уследио је одговор непријатељске артиљерије по предњем крају наше одбране у рејону Добрих вода због чега је командант издао наређење за дејство по непријатељевој артиљерији хаубицама 152 мм, минобацачима 84мм и 120мм и тенковима М84.

У циљу заустављања напада, пешадија из састава наших снага изашла је из заклона и посела положаје и почела дејство бацачима граната, аутоматским пушкама и снајперским пушкама. Снаге непријатеља биле су представљене специјалним метама на даљинско управљање.

Здруженим дејством пешадије, артиљерије и оклопних јединица прво је неутралисана артиљеријска група противника, а затим је уследило снажно дејство по његовим положајима.

За посматраче је посебно атрактивно било дејство тенкова М84 топовима 120 милиметара и противоклопним средствима маљутка и фагот.

КАДЕТИ О ВЕЖБИ

На вежби „Дипломац“, кадеткиња, старији водник Мирјана Боровина, била је командир техничке службе као специјалиста за убојна средства. Кадети техничке службе, у оквиру вежбе „Дипломац“ развијали су станицу за снабдевање и одржавање у чијем саставу су били одељци за снабдевање погонским и убојним средствима.

- Нашим учешћем у вежби на најбољи начин желели смо да покажемо где је место логистике у систему одбране. Били смо на радној тачки 2, где смо представљали позадину и показали како функционише подршка у војсци, нагласила је Боровина.

Кадет, водник Никола Перовић, командир станице за одржавање станице логистичке подршке, руководио је радом одељака за одржавање наоружања, мототехнике и одељка за одржавање средстава везе и електронике.

- Наша улога на вежби „Дипломац“ била је техничка испомоћ основним јединицама у основном одржавању, на првом и другом техничком прегледу, и у оквиру техничког одржавања подршке јединицама.

За кадета, старијег водника Сашу Стефановића, који је на „Дипломцу“ командовао тенковским водом, вежба је осим примене стечених знања на Војној академији била значајна и због тога што је његова функција на вежби била уско повезана са темом његовог дипломског рада – Тенковски вод у нападу са тактичком вежбом са бојевим гађањем.

-Био сам командир тенковског вода на тактичкој вежби бојевим гађањем. Моја улога је била да се организује живот и рад попуном погонских средстава и попуном муниције у очекујућем реону, да известим о спремности тенковског вода за извршење напада. На дати сигнал кренули смо у напад дејства по непријатељу. Након дејства зазузели смо место у заклону и подржавали увођење трећег и четвртог тенковског вода у напад. Након тога, са та два вода кренули смо у гоњење непријатеља. Ова вежба за мене представља круну и врхунац школовања на Војној академији, могућност да применимо сва стечена знања и практична увежбавања која смо имали на полигонима током школовања на Војној гимназији и Војној академији, рекао је кадет Саша Стефановић.

Кадет, старији водник 1. класе Марко Ћетановић, на вежби „Дипломац“ био је командир првог механизованог вода.

-Задатак мог вода био је да врши одбрану са преласком у противнапад. Кренули смо из очекујућег реона на самом почетку вежбе. Затим смо заузели места за одбрану и по сигналима и по поступку другог механизованог вода почели са извлачењем смера на резервни ватрени положај, након чега смо са тенковском четом прешли у противнапад.

Кадет, старији водник Слободан Хорњак, командир другог механизованог вода на вежби „Дипломац“ нашао се у улози борбеног осигурања.

- Мој задатак је био да након уочавања непријатеља који започиње напад известим команданта борбене групе на чији сигнал је мој вод почео са повлачењем у очекивани реон, након чега смо извршили противнапад. Изабран сам на ово место јер радим дипломски рад на тему „ Механизовани вод у улози борбеног осигурања“, а учешће у вежби посматрам као практичну одбрану мог дипломског рада.

Кадет, старији водник 1. класе Рајко Гујанчић, у оквиру смера АБХ службе, на „Дипломцу“ је радио на реализовању задатка радиолошке деконтаминације тенка, наоружања и техничких средстава на простору за деконтаминацију наоружања и техничких средстава. Ову вежбу, он је извео са својих шест колега који су били у улози командира вода.

Кадет, старији водник прве класе Милош Ристић, смера инжињерије, на вежби „Дипломац“ био је командир инжињеријског вода.

-Задаци нашег вода на „Дипломцу“ били су изградња две фугасе, обележавање предњег краја одбране наше одбране, борбено осигурање и имитациони апарат у смислу налета и артиљерије.

За Милоша ова вежба била је јединствена прилика да обједини знање из све четири године Војне академије, и практично провери своје способности.

Кадет, старији водник прве класе Горан Новаковић, командир вода четне ватрене групе на „Дипломцу, са својом групом коју су сачињавала два одељења минобацача, ватреним дејством по непријатељу остварио је услове да пријатељске јединице изврше задатак. Том приликом четна ватрена група испалила је око тридесет пројектила.

Кадет, старији водник прве класе Ненад Кушатора, смера пешадија, на вежби „Дипломац“ био је посматрач у Команди где је сагледао документа која се израђују за извођење, организацију и ток вежбе.

-Моја улога на вежби била је везана за мој дипломски рад који се односи на борбена документа која се користе у једној пешадијској чети за време извођења борбених дејстава и штабних послова везаних за извођење вежбе. У току припрема за извођење вежбе радио сам као командир стрељачког вода на тактичкој вежби са бојним гађањем – наступање и решавање задатака у некој директној ситуацији. Вежба попут „Дипломац“ врхунац је обуке и крунисање мог образовања и дугогодишњег усавршавања на Војној академији.

Кадеткиња Дијана Сарић из 134. класе војно-хемијског инжењерства у вежби „Дипломац 2011“ учествовала је у тачки чета у наступању у којој су учествовали и припадници 134. и 135. класе. За ралику од прошле године услови су ове године били нешто тежи због лошег времена, кише, ветра и магле, али вежба је, ипак, успешно реализована, каже Дијана.

Павелина Иконић је кадеткиња десетар 134. класе менаџмента у одбрани, смер пешадија. Павелина је у вежби „Дипломац“ учествовала први пут, а њен задатак, као и задатак њеног вода био је да се из пешадијске честе развију у стрелце, заузму заклон и из одбране ступе у контранапад.
photoФОТОГАЛЕРИЈА