Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2011.

Богојављенско пливање за Часни крст



У традиционалном Богојављенском пливању за Часни крст, у више градова Србије, данас су се такмичили и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Победник у пливању за Часни крст на Ади Циганлији је ученик четвртог разреда Гимназије из Обреновца Никола Банковић. У надметању је учестовало око шездесет такмичара међу којима је, осим грађана, било припадника Министарства одбране и Војске Србије, Жандармерије и чланова „СВИБОР“ савеза.

Банковић је први препливао стазу дугу 33 метра, чија дужина симболизује број година живота Исуса Христа. Крст од леда тежак је 15 кг, а направљен је од прошлогодишње богојављенске водице. Победнику је патријарх Српске православне цркве Иринеј, у пратњи протојереја ставрофора Славка Божића, уручио Богојављенски крст. Победнички плашт најбржем пливачу уручио је председник општине Чукарица Милан Тлачинац.

Организатори манифестације су општина Чукарица и Храм светог Ђорђа, који су традицију пливања за часни крст обновили пре 12 година.

Богојављенска литургија почела је у 8.30 у Храму светог Ђорђа, а свечану литију која је око 11.00 кренула ка Ади Циганлији предводио је патријарх СПЦ Иринеј. У литији је учествовало око 1.000 људи. Патријарх је окупљенима испред ресторана "Језеро" на Ади Циганлији честитао Богојављење традиционалним поздравом "Христос се јави" и поручио да је Богојављење празник над празницима пошто се у њега сливају сви хришћански празници. Патријарх Иринеј је окупљенима пожелео да пронађу мир и љубав у себи, према ближњима и према Богу.

Пливању за Часни крст, поред бројних грађана, присуствовали су и градоначелник Београда Драган Ђилас, министар вера Богољуб Шијаковић, као и бројни градски званичници.

Осим трке за Богојављенски крст на Ади Циганлији, у организацији Спортског друштва "Милан Гале Мушкатировић" и друштва СВЕБОР, такмичење је одржано и код Спортског центра „25. мај“. Победник је Никола Ковачевић (21) из Београда. Он је у конкуренцији 14 такмичара, први савладао деоницу дугу 33 метра и допливао до Часног крста.

У цркви ''Ружица'', у девет часова, служена је литургија, а пре такмичења, пригодним културно-уметничким програмом, увеличана је манифестација којој су присуствовали и припадници МО и ВС.

Професионални војник Бранислав Јанковић, кормилар на речном миноловцу, победио је на Bогојављенском пливању које је одржано на реци Јегрички, у Жабљу, надомак Новог Сада.

Иако је пливао први пут, двадесет седмогодишњи Бранислав убедљиво је допливао до Часног крста и с поносом га je, праћен овацијама многобројних посматрача, изнео из воде.

Осим Бранислава, међу седамнаест такмичара, надметао се и припадник Речне флотиле, поручник Драган Стојиљковић, заменик командира Командне чете.