Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2010.

Начелник Генералштаба Војске Србије у Босни и Херцеговини



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић борави у званичној посети Босни и Херцеговини где му је домаћин начелник Заједничког штаба Оружаних снага те земље генерал-пуковник Миладин Милојчић. Иако је у претходном периоду било више сусрета двојице начелника генералштабова, пре свега у склопу мултилатералних активности и конференција, посета генерала Милетића Босни и Херцеговини је прва посета на нивоу начелника генералштабова.

У току званичних разговора, двојица начелника разменили су ставове о питањима реформе система одбране и трансформације оружаних снага и о тренутним активностима и плановима за наредни период. Размењена су искуства о учешћу у мултинационалним операцијама и заједнички потврђено да је међусобна војна сарадња добра, али и да има простора за њено даље унапређење.

Генерали Милетић и Милојчић истакли су да највиши приоритет у будућим војним односима имају области школовања, усавршавања и обуке, и да у том правцу треба наставити са заједничким активностима.

Такође је потврђена опредељеност за даље ангажовање и учешће у оквиру препознатих регионалних иницијатива које доприносе изградњи интероперабилности кроз коришћење националних регионалних капацитета. Као такви капацитети препознати су Центар за мировне операције у Бутмиру код Сарајева у коме су и до сада усавршавани припадници Војске Србије, као и Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу у ком би се усавршавали припадници ОС БиХ, Војна академија у Београду и други.

Начелник ГШ ВС састао се у току дана са министром одбране БиХ Селмом Цикотићем, а током посете обићи ће још и Оперативни центар ОС БиХ, као и Центар за мировне операције у Бутмиру.