Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2024.

Обука јединице Војске Србије за ангажовање у мировној операцијиНа полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ код Бујановца у току је реализација колективне обуке јединице Војске Србије из састава Команде за обуку за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Реч је о завршној фази вишемесечних припрема које припадници јединице пролазе пре упућивања у зону операције како би у потпуности били оспособљени за реализацију задатака у саставу мировних снага.

Ова јединица ће у зони операције бити задужена за обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација, а сада у теренским условима увежбава одговарајуће тактике, технике и процедуре с тежиштем на поступцима приликом патролирања и обезбеђења базе.

Колективна обука се завршава крајем месеца, када ће бити реализована тактичка вежба на којој ће у пракси бити проверени обученост и интероперабилност јединице за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Војска Србије ангажује јединицу за заштиту снага у мисији Уједињених нација у овој блискоисточној земљи од 2014. године, а тренутно су у зони операције распоређени и пешадијска чета Војске Србије, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА