Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2024.

Потписан Споразум о сарадњи у области одбране између Србије и ГабонаМинистар одбране Братислав Гашић потписао је данас Споразум о сарадњи у области одбране са делегираном министарком задуженом за националну одбрану Републике Габон генерал-мајором Брижит Окановом, која борави у званичној посети Републици Србији у оквиру делегације Владе те земље.

Потписивању Споразума присуствовали су председници влада Србије и Габона Милош Вучевић и Рејмонд Ндонга Сима.

Претходно је одржан састанак министара одбране Србије и Габона, а том приликом министар Гашић је изразио захвалност габонској страни за подршку територијалном интегритету и суверенитету наше земље, као и на повлачењу признавања једнострано проглашене независности тзв. Косова.

Министар Гашић је истакао да се Србија залаже за доследно поштовање међународног права, очување мира и стабилности, као и развијање односа са другим државама на темељу равноправности и узајамног уважавања. Он је пренео спремност наше земље за јачање односа у области одбране са Републиком Габон, као и да ће потписивање Споразума о сарадњи у области одбране допринети конкретизацији из више области од обостраног интереса.

Министарка Оканова, том приликом, нагласила је да традиционално пријатељски односи две земље представљају квалитетну основу за развој сарадње у области одбране.

Она је, такође, истакла опредељење Републике Габон за унапређење сарадње у области одбране, која ће, како је оценила, знатно утицати на даље јачање свеукупних билатералних односа две пријатељске земље.

У оквиру посете делегације Габона, министар Гашић присуствовао је данас испред Палате „Србија” свечаном дочеку председника Владе Републике Габон Рејмонда Ндонга Симе који предводи делегацију те земље приликом званичне посете Србији, као и пленарном састанку делегација две владе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.05.2024
mp4 (90,78 MB)
Дочек, састанак и потписивање Споразума