Министарство одбране Републике Србије
 
02.05.2024.

Изабрана нова Влада Републике Србије



На данашњој седници Народне скупштине Републике Србије изабрана је нова Влада. Функцију премијера обављаће досадашњи министар одбране Милош Вучевић, а за новог министра одбране изабран је Братислав Гашић.

Свечаном полагању заклетве премијера и нових министара присуствовао је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.
На почетку Прве посебне седнице Народне скупштине у Четрнаестом сазиву, мандатар Вучевић изложио је посланицима програм нове Владе Србије и представио чланове кабинета.
 
У свом експозеу, Вучевић је истакао да ће нова Влада бити Влада континуитета, да ће држава настојати да одржи курс прогресивног развоја и да спољна политика мора бити утемељена на политичкој независности и војној неутралности те да пуноправно чланство у Европској унији остаје стратешки циљ. Он је поручио и да ће један од главних приоритета нове Владе бити подизање и очување животног стандарда грађана кроз економско јачање и напредовање, као и смањење стопе незапослености и повећање плата и пензија.
Вучевић је рекао да ће циљеви Владе, у области одбране и безбедности, у наредном периоду бити јачање одбрамбене индустрије и унапређење развоја војске, као и побољшање стандарда професионалних припадника Војске Србије. 

- Стуб националне безбедности наше земље су Министарство одбране и Војска Србије који су у претходној, изузетној тешкој години показали висок нови ниво спремности и способности да у кратком временском року ставе на располагање све капацитете за одбрану територијалног интегритета и суверенитета наше земље – нагласио је Вучевић.
Он је додао да је, захваљујући великим улагањима државе, Војска Србије одржала и значајно унапредила своју оперативну способност, а Министарство одбране успешно припремило и организовало све субјекте од значаја за одбрану земље.

- Министарство одбране значајно је допринело и консолидацији домаће одбрамбене индустрије, а наменска индустрија постала је један од мотора развоја индустрије и свеукупне привреде Србије. Будућа Влада наставиће са интензивним улагањем у Војску Србије, предузеће активности за израду нових стратегијских докумената и планирање развоја система одбране, а нови дугорочни план развоја система одбране даће амбициозну, али и реалистичну визију Војске Србије, која има висок кредибилитет да заштити одбрамбене интересе Србије и учествује у изградњи мира у свету – нагласио је Вучевић.
Према његовим речима, биће предложен краћи облик обавезног служења војног рока у периоду од највише четири месеца и додао да то није припрема за рат, већ припрема да се сачува држава, како би Србија имала генерације које знају да бране своју земљу и грађане. 

- Увођење обавезе служења војног рока је од користи за целу државу, за цело друштво и за све који ће сутра служити војни рок, јер ће се сигурно боље осећати и бити на понос целе отаџбине и њихових породица. Министарство одбране и Војска Србије припремили су предлог више модела обавезног служења војног рока са јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима који ће бити презентовани председнику Републике ради разматрања и опредељења одговарајућег модела – рекао је Вучевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.05.2024
mp4 (140,45 MB)
Седница Народне скупштине