Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2024.

Учешће државног секретара Старовића на министарском састанку Централноевропске одбрамбене сарадње и "Будимпештанском безбедносном дијалогу"



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић учествовао је на министарском састанку Централноевропске одбрамбене сарадње у Будимпешти, који је организован у склопу овогодишњег мађарског председавања иницијативи (CEDC).

На састанак министара одбране CEDC (иницијатива која окупља Аустрију, Чешку, Мађарску, Хрватску, Словенију и Словачку) позвани су представници Западног Балкана, узимајући у обзир блиске историјске и географске везе, и безбедносне изазове које две регије непобитно деле.

Државни секретар Старовић указао је на значај кредибилног процеса европских интеграција за стабилност у региону и на ризик који носе преседани који се праве у појединим међународним организацијама.

Том приликом, државни секретар Старовић истакао је посвећеност Републике Србије миру и дијалогу, као и поштовању територијалног интегритета и неповредивости граница суверених држава.

Током састанка министри одбране CEDC и представници Западног Балкана разговарали су о потреби приоритетизације европских интеграција држава региона, као и о утицају измењене безбедносне ситуације на Западни Балкан и Европу у целини.

Државни секретар Старовић  учествовао је и на конференцији “Будимпештански безбедносни дијалог” на панелу посвећеном утицају илегалних миграција на безбедност у Европи.

Конференцију је отворио министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровнички који је, том приликом, исказао очекивање да ће конференција и у наредном периоду представљати платформу за садржајну размену мишљења о актуелним безбедносним питањима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА