Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2024.

Učešće državnog sekretara Starovića na ministarskom sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje i "Budimpeštanskom bezbednosnom dijalogu"



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović učestvovao je na ministarskom sastanku Centralnoevropske odbrambene saradnje u Budimpešti, koji je organizovan u sklopu ovogodišnjeg mađarskog predsedavanja inicijativi (CEDC).

Na sastanak ministara odbrane CEDC (inicijativa koja okuplja Austriju, Češku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Slovačku) pozvani su predstavnici Zapadnog Balkana, uzimajući u obzir bliske istorijske i geografske veze, i bezbednosne izazove koje dve regije nepobitno dele.

Državni sekretar Starović ukazao je na značaj kredibilnog procesa evropskih integracija za stabilnost u regionu i na rizik koji nose presedani koji se prave u pojedinim međunarodnim organizacijama.

Tom prilikom, državni sekretar Starović istakao je posvećenost Republike Srbije miru i dijalogu, kao i poštovanju teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica suverenih država.

Tokom sastanka ministri odbrane CEDC i predstavnici Zapadnog Balkana razgovarali su o potrebi prioritetizacije evropskih integracija država regiona, kao i o uticaju izmenjene bezbednosne situacije na Zapadni Balkan i Evropu u celini.

Državni sekretar Starović  učestvovao je i na konferenciji “Budimpeštanski bezbednosni dijalog” na panelu posvećenom uticaju ilegalnih migracija na bezbednost u Evropi.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovnički koji je, tom prilikom, iskazao očekivanje da će konferencija i u narednom periodu predstavljati platformu za sadržajnu razmenu mišljenja o aktuelnim bezbednosnim pitanjima.
photoFOTOGALERIJA