Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2024.

Поводом Дана Војске отворена изложба „Ретко и импровизовано оружје из збирки Војног музеја“



Поводом обележавања 23. априла - Дана Војске Србије, у Галерији Војног музеја на Калемегдану данас је отворена изложба „Ретко и импровизовано оружје из збирки Војног музеја“, на којој је приказано оружје које није било у службеном наоружању наше војске или широкој употреби.

Изложбу је отворио в. д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и том приликом подсетио да је 23. априла 1815. почео Други српски устанак када је кнез Милош Обреновић са својим устаницима кренуо у нови поход за ослобађање поробљеног народа и обнову српске државности.  

- На данашњи дан присећамо се не само вожда и кнеза, наших великих војвода од устаничког времена до Првог светског рата, официра и подофицира, бораца и добровољаца из светских ратова и из времена одбране отаџбине од НАТО агресије већ и оних који су својом вештином, уметношћу и стваралачком визијом, знали и умели да и на првој линији борбе поправе и унапреде већ постојеће оружје, или да, вођени духом импровизације, израде готово ни из чега оружје неопходно у тренутку када је почињала Буна на дахије или отпор окупатору и његовим сарадницима у српским крајевима окупиране Југославије 1941. године – нагласио је помоћник министра Радовић и истакао важност и величину мисије Војног музеја у представљању предмета из своје ризнице стручној, али и широј домаћој и светској јавности.   

У име Војног музеја, госте је поздравио потпуковник Миливоје Милисављевић, који је истакао да су изложени експонати прикупљани деценијама и да су вредна сведочанства времена у којима су настајали.

- У ретко оружје сврстали смо наоружање које је развијано за индустријску производњу, а које на крају, ипак, није нашло своје место у службеној употреби војске наше земље. То је важно сведочанство о трајању, виталности и потенцијалу домаће војне индустрије. У делу посвећеном импровизованом оружју, изложили смо предмете који сведоче о предузимљивости, знању и креативности домаћих оружара, почевши од топа „трешњевца“, који су користиле Карађорђеве устаничке војске, оружја Првог и Другог светског рата, па све до ПВО система Стрела – 2М који су стручњаци са београдског Електротехничког факултета модификовали како би боље одговорио на задатке одбране земље од НАТО агресије 1999. године – рекао је потпуковник Милисављевић.

Изложба „Ретко и импровизовано оружје из збирки Војног музеја“ приказује музејске предмете који нису излагани често, а који су обухваћени широким временским периодом од XVI до последње деценије XX века, са нагласком на периоду светских ратова и развоју занатске и индустријске традиције на пољу усавршавања хладног и ватреног оружја. Изложене су необичне и ретке конструкције и предмети који су припадали значајним личностима из српске историје.

Отварању изложбе присуствовали су начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник др Ђорђе Калањ, директор Војног архива пуковник Петар Ивановић, представници институција културе Министарства одбране и Града Београда и бројни гости.    

За све заинтересоване грађане улаз на изложбену поставку биће слободан и отворен до 23. јуна ове године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.04.2024
mp4 (308,3 MB)
Обраћање помоћника министра Радовића
23.04.2024
mp4 (172,54 MB)
Обраћање потпуковника Милисављевића
23.04.2024
mp4 (59,57 MB)
Отварање изложбе