Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2024.

Povodom Dana Vojske otvorena izložba „Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja“



Povodom obeležavanja 23. aprila - Dana Vojske Srbije, u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu danas je otvorena izložba „Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja“, na kojoj je prikazano oružje koje nije bilo u službenom naoružanju naše vojske ili širokoj upotrebi.

Izložbu je otvorio v. d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i tom prilikom podsetio da je 23. aprila 1815. počeo Drugi srpski ustanak kada je knez Miloš Obrenović sa svojim ustanicima krenuo u novi pohod za oslobađanje porobljenog naroda i obnovu srpske državnosti.  

- Na današnji dan prisećamo se ne samo vožda i kneza, naših velikih vojvoda od ustaničkog vremena do Prvog svetskog rata, oficira i podoficira, boraca i dobrovoljaca iz svetskih ratova i iz vremena odbrane otadžbine od NATO agresije već i onih koji su svojom veštinom, umetnošću i stvaralačkom vizijom, znali i umeli da i na prvoj liniji borbe poprave i unaprede već postojeće oružje, ili da, vođeni duhom improvizacije, izrade gotovo ni iz čega oružje neophodno u trenutku kada je počinjala Buna na dahije ili otpor okupatoru i njegovim saradnicima u srpskim krajevima okupirane Jugoslavije 1941. godine – naglasio je pomoćnik ministra Radović i istakao važnost i veličinu misije Vojnog muzeja u predstavljanju predmeta iz svoje riznice stručnoj, ali i široj domaćoj i svetskoj javnosti.   

U ime Vojnog muzeja, goste je pozdravio potpukovnik Milivoje Milisavljević, koji je istakao da su izloženi eksponati prikupljani decenijama i da su vredna svedočanstva vremena u kojima su nastajali.

- U retko oružje svrstali smo naoružanje koje je razvijano za industrijsku proizvodnju, a koje na kraju, ipak, nije našlo svoje mesto u službenoj upotrebi vojske naše zemlje. To je važno svedočanstvo o trajanju, vitalnosti i potencijalu domaće vojne industrije. U delu posvećenom improvizovanom oružju, izložili smo predmete koji svedoče o preduzimljivosti, znanju i kreativnosti domaćih oružara, počevši od topa „trešnjevca“, koji su koristile Karađorđeve ustaničke vojske, oružja Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do PVO sistema Strela – 2M koji su stručnjaci sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta modifikovali kako bi bolje odgovorio na zadatke odbrane zemlje od NATO agresije 1999. godine – rekao je potpukovnik Milisavljević.

Izložba „Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja“ prikazuje muzejske predmete koji nisu izlagani često, a koji su obuhvaćeni širokim vremenskim periodom od XVI do poslednje decenije XX veka, sa naglaskom na periodu svetskih ratova i razvoju zanatske i industrijske tradicije na polju usavršavanja hladnog i vatrenog oružja. Izložene su neobične i retke konstrukcije i predmeti koji su pripadali značajnim ličnostima iz srpske istorije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik dr Đorđe Kalanj, direktor Vojnog arhiva pukovnik Petar Ivanović, predstavnici institucija kulture Ministarstva odbrane i Grada Beograda i brojni gosti.    

Za sve zainteresovane građane ulaz na izložbenu postavku biće slobodan i otvoren do 23. juna ove godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.04.2024
mp4 (308,3 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra Radovića
23.04.2024
mp4 (172,54 MB)
Obraćanje potpukovnika Milisavljevića
23.04.2024
mp4 (59,57 MB)
Otvaranje izložbe