Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2024.

Председник Вучић: Задовољан сам укупном спремношћу наше војске



Дан високих званица на Здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Вихор 2024“, којем су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на привременом полигону „Пештер“.

Вежби су присуствовали српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије, командант КФОР генерал-мајор Озкан Улуташ и изасланици одбране у Србији.

Председник Републике честитао је министру одбране, начелнику Генералштаба и свим припадницима Војске Србије на успешно изведеној вежби и додао да би тако, како је данас приказано, требало да изгледа наша војска у будућности.

- Морамо да се ослободимо принципа четири бригаде и ово је начин како наша војска треба да изгледа у будућности. Данас сте први пут могли да видите како ћемо да реорганизујемо нашу војску. Данас је приказано и много нове технике, чак и тенкови из резерве изгледају онако како треба да нам изгледају тенкови. Такође, видели сте више типова дронова и извиђачке, у много већем броју него раније, дронове камиказе „комарце“ и „осице“ који су радили у паровима и истакао бих да улазимо у снажнију производњу тог типа дронова. Задовољан сам што су дронови из приватних компанија добар посао обавили носећи 12 мина од 60 мм – сви су погодили у мету. Честитам и њима и то нам говори да смо на добром путу да створимо индустрију дронова, беспилотних летелица која ће моћи да подмири потребе Војске Србије – рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, данас су приказани и сви типови ваздухоплова у њиховим налетима и бојевом гађању те поручио да је задовољан укупном спремношћу наше војске.

- Морамо још много да радимо, још много ствари да поправљамо, купујемо, правимо, да се додатно ослањамо на нашу наменску индустрију. Ово што сте данас видели је у односу на оно што смо имали пре 10 година скоро све ново, скоро ништа од овога нисмо имали. И то показује колико је Србија напредовала, колико је успешнија и колико је улагала у своју војску, слободу и независност – рекао је председник Србије и још једном честитао Војсци Србије на успешно изведеној вежби.

Председник Републике Српске Додик истакао је да је данашња вежба показала оперативну способност и висок степен морала.

- Веома је важно да и ми из Републике Српске знамо и посматрамо способности које показује Војска Србије, да очува Србију, њен територијални потенцијал и интегритет и обезбеди слободу за коју се сви залажемо. Честитам свим припадницима Војске Србије. Србија показује способност да на свим пољима напредује и да није ни сегмент одбране и оспособљавања војске запостављен. Данашња вежба то најбоље говори и сматрам да свеопшти напредак који Србија показује може да радује и грађане Србије и Републике Српске – рекао је Додик.

Вежба „Вихор 2024“ изведена је с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције. Учествовале су копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба „Вихор 2024“ једна је од највећих које је Војска Србије извела.

Вежба је била прилика, између осталог, да се прикаже рад модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летелица „пегаз“, дрон малог домета „врабац“, наоружана беспилотна летелица кратког долета „сенка”, килер дрон „осица”, наоружани дрон „обад“, као и наоружани мини квадрикоптер „комарац“.

Данашња вежба била је конципирана тако да одговара условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији, команде и јединице Војске Србије решавале су разноврсне тактичке и ватрене задатке у вези с планирањем и извођењем операција одговора на кризу.

Активности на привременом полигону „Пештер“ почеле су извиђањем борбеног распореда непријатеља и прикупљањем обавештајних података у зони операције ангажовањем даљински пилотираног ваздухоплова CH-95 и извиђачких органа употребом оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС, нових теренских возила и возила „хамер“, као и извиђачких дронова.

После уочавања извиђачких органа, непријатељ је покушао да их неутралише дејством из хеликоптера и ројем дронова, а наши радарски системи открили су и јуришну групу непријатељских авиона. За противваздухопловну одбрану сопствених снага, на малим висинама, ангажовани су артиљеријско-ракетни вод „ПАНЦИР“, батерија „ПАСАРС“ и вод лаких преносних система за противваздухопловна дејства, као и ракетни систем „ФК-3“ за дејства на великим висинама, чиме су успешно неутралисани ваздухоплови и дронови непријатеља.

У току извиђања, уочени су и мањи делови непријатељских снага и борбеног осигурања, који су  уништени ангажовањем даљински пилотираног ваздухоплова „врабац бомбардер“ и килер дрона „осица“.

У наставку вежбе, откривена је непријатељска диверзантска група у насељеном месту па су, ради несметаног увођења наших снага на главном правцу напада и заштити бокова, ангажоване јединице војне полиције специјалне намене са задатком њеног неутралисања. Новооткривени циљеви уништени су лансером ракета „Корнет“ на моторном возилу „хамер“.

Дејства по деловима борбеног осигурања настављена су ангажовањем „малих Милоша“, снајперских тимова и даљински управљиве борбене станице 12,7 мм с возила „хамер“ и митраљеза с БРДМ-2МС, док је група оператера наоружаних мини квадрикоптера „комарац“ и борбених дронова „20“ дејствовала по непријатељу. Ради неутралисања непријатељских снага, уследило је дејство артиљеријских система „Перун“ и „АЛАС“.

Како би неутралисао снаге непријатеља које су запоселе неколико кључних објеката инфраструктуре, командант бригаде ангажовао је тимове специјалних јединица. Тимови су извели десант хеликоптерима „Ми-17“, док су борбени хеликоптери „Ми-35“ вршили борбено осигурање десанта. Након успешног уништења отпорних тачака, уследило је извлачење тимова специјалних снага.

С циљем спречавања довођења непријатељских снага из дубине, а након обезбеђења превласти у ваздушном простору авионима „МиГ-29“, по снагама непријатеља дејствовали су авиони „Орао“.

Према сценарију вежбе, у току пружања ваздухопловне ватрене подршке, дошло је до обарања једног ваздухоплова након чега је тим за специјалне операције успешно извршио борбено трагање и спасавање пилота ангажовањем хеликоптера „Ми-8“, док је борбено осигурање из ваздуха извршио пар борбених хеликоптера „Х-145М“.

С циљем ватрене припреме напада и стварања услова за увођење првог борбеног ешелона у борбу, командант бригаде издао је задатак за дејство артиљеријских, ракетне и батаљонске ватрене групе по снагама непријатеља. Дејствовано је из топ-хаубица 152 мм „Нора-М84“, самоходних топ-хаубица 155 мм „Нора-Б52”, минобацача 120мм, самоходних хаубица 122 мм М-21 „Гвоздика“ и лансера ракета 128мм „огањ“ М-17 и „Тамнава“.

Како би се спречио маневар и неутралисале снаге непријатеља на предњем крају одбране, у борбу су уведени хеликоптери „Ми-35“ који су извршили ватрено дејство ласерски вођеним ракетама АТАКА и невођеним ракетним зрнима по командном месту батаљона и батаљонској ватреној групи, док су хеликоптери „Ми-17“ дејствовали по пешадији непријатеља. По снагама непријатеља у првом борбеном ешелону дејствовали су борбени хеликоптери „Х-145М“.

На основу процене, с циљем постизања ефекта изненађења, командант бригаде одлучује да по истуреном положају дела снага непријатеља дејствује дроновима самоубицама „комарац“ и водом „ПАСАРС“.

Два тенковска вода Т-72М дејствовала су на уочене снаге непријатеља на великим даљинама, као и борбена возила БВП М-80 АБ 1/2 ракетама „маљутка“, након чега је настављено с наступањем снага првог борбеног ешелона. По снагама непријатеља остварено је дејство и из лансера ракета дигитализованог М-17 128 мм и лансера ракета модуларног, ради подршке увођења снага другог борбеног ешелона у борбу.

На главном правцу напада наступила су три тенковска вода са водом БВП М-80 и водом БРДМ-2М, а на помоћном пешадијска чета без једног вода са тенковским водом. Посматрачи вежбе имали су прилику да виде процедуре увођења у напад снага првог и другог ешелона и њихово напредовање ка фазним линијама 1 и 2. Самоходне ракетне батерије за ПВД „КУБ“ пратиле су наступање јединица у нападу, поседале ватрени положај и вршиле њихову противваздухопловну заштиту.

По избијању снага другог борбеног ешелона на фазну линију 2, наступиле су снаге резерве, а истовремено, ради спречавања довођења свежих снага непријатеља, ангажоване су и специјалне снаге.

Међу средствима која су учествовала на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, „Милош“, „Лазар-3”, MRAP, БРДМ-2МС, самоходна хаубица 122 мм 2С1 „Гвоздика” – усавршена, самоходна хаубица 155 мм „Нора-Б52”, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамер“.

На вежби су били ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „Орао“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „Гама” и транспортни авион Ан-26.

Такође, учествовали су и даљински пилотирани ваздухоплов CH-95, противваздухопловни системи „ФК-3“, „ПАСАРС“ и „ПАНЦИР”, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „Репелент”.

Здружене тактичке вежбе, у којима учествују јединице различитих видова, а по потреби и остале снаге система одбране, незамењив су облик обуке у Војсци Србије и њиховом реализацијом постиже се висока оспособљеност команди и јединица за извршавање задатака у садејству, што је од кључног значаја за укупну борбену готовост Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2024
mp4 (487,31 MB)
Изјава председника Вучића
19.04.2024
mp4 (89,79 MB)
Изјава председника Додика
19.04.2024
mp4 (311,18 MB)
Здруженa тактичкa вежба с бојевим гађањем „Вихор 2024“