Министарство одбране Републике Србије
 
14.04.2024.

Председник Вучић присуствовао Дану Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“ и уручио војну заставу



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас војној свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“, у касарни „Васа Чарапић“ у Београду и тим поводом уручио војну заставу Одреда команданту пуковнику Дарку Ђошићу.

Свечаности су присуствовали министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Обраћајући се присутнима, председник Вучић истакао је да му је велика част што присуствује данашњој свечаности и што је председничком одлуком Одреду могао да додели војну заставу коју су заслужили својом професионалношћу, дисциплином, марљивошћу, посвећеношћу, али пре свега љубављу према отаџбини.

- Пуковнику Ђошићу сам рекао да та застава никада не сме да падне у руке непријатељу, баш као ни педаљ наше земље Србије. Најбољи и највећи гарант да се то неће догодити јесте ваша и друге јединице Војске Србије. Данас није лако бити припадник Војске, припадник јединице „Кобре“, оних који су нечујни, а убојити, оних који мало говоре, а много раде. Није лако, јер се наша земља налази у сред геополитичког вртлога, ни крива ни дужна, а притиснута снажније него икада од многих који би да јој комадају територију, до оних који би да за своје грешке кривце пронађу у Србији – рекао је председник Републике и додао да неће бити лакше и да је због тога потребно да снажимо нашу војску, да улажемо и преко мере у заштиту свог суверенитета, јер само тако можемо да одвратимо оне који би желели уништење Србије. Према његовим речима, доводе нас у ситуацију да будемо у углу и да чувамо оно што имамо – нашу отаџбину, нашу Србију и додао да је због тога важно да се ради напорније и више.
 
Обраћајући се припадницима „Кобри“, председник Србије поручио је да ће неусловне зграде у касарни „Васа Чарапић“ ускоро бити замењене новим домом, који ће „Кобре“ добити после 46 година од свог настанка.

- Плате војника у нашој земљи биће веће, моћи ћете да издржавате своје породице, да им гарантујете сигурност, али од вас се тражи да на сваки позив отаџбине одговорите „да“. И нема „тешко“, јер ту реч нећу да чујем. У децембру 2022. године, када смо очекивали напад на наш народ на Косову и Метохији и када смо тражили ангажман сваког од наших војника, једина јединица у Србији која се стопроцентно одазвала биле су „Кобре“. Хвала вам на томе што вам никада није било тешко да први у реду будете у одбрани отаџбине и да своје животе ставите на располагање отаџбини. Даћемо све од себе да то не морате да чините у будућности, али ви добро знате какав вам је позив и шта вам је чинити уколико вас отаџбина позове – рекао је председник Вучић.
 
У наставку обраћања, председник Републике поручио је да ће се у наредним данима борити свим политичким средствима да сачувамо образ и углед Србије и изразио понос „нашом најлепшом црвено-плаво-белом тробојком, коју нико никада неће моћи да нам одузме и коју никада ником нећемо дати“.

- Нећемо им дати да српски народ окарактеришу као најгори народ на свету. Ми политичари ћемо да дамо све од себе да урадимо свој посао. И као мала земља супротставићемо се најмоћнијима у свету и онима који су нам и јуче замерали зашто то радимо. А то радимо зато што образ нема цену, зато што Србија није на продају, зато што отаџбину волимо више од свега. Зато ћемо се супротставити свима вама, који мислите да имате право да нам отаџбину комадате, да мењате историју и да многострадални српски народ имате право да окарактеришете као геноцидан. Ма како ви то представљали, ма колико се наивни у том представљању правили – истакао је председник Републике.
 
Председник Вучић „Кобрама“ је захвалио што много озбиљности и одговорности, али и бриге и марљивости, улажу у свој посао, дају све од себе и замолио их да увек буду на распологању својој јединој отаџбини Србији.
 
- Много вам хвала за љубав коју сте показивали, коју показујете и коју ћете увек да пружите нашој земљи. Честитам вам војну заставу. С поносом је носите и никада никоме је у руке не предајте. Живеле Кобре! Живела Војска Србије! Живела Србија – закључио је председник Републике.

Обраћајући се присутнима, командант „Кобри“ пуковник Ђошић рекао је да захваљујући бризи државног руководства Војска Србије после 30 година располаже савременим средствима и опремом, наоружањем и техником. Он је истакао да се посебна брига води о економској сигурности припадника стамбеним збрињавањем и примањима која су на највишем нивоу.
 
- Хвала вам што сте вратили достојанство Војсци Србије. Ових 46 година постојања јединице испуњено је врхунским професионалним достигнућима, а поштовање војничке части и дужности учинили су нас поносом Војске и грађана Србије. Свим припадницима јединице одајем признање на досадашњем труду, раду, професионализму и пожртвовању. Извршавали смо задатке у свету, нису нас заобишли ратни сукоби деведесетих година, представљали смо војску и државу на најзначајнијим такмичењима у земљи и иностранству, освојили смо многобројна признања и награде, носиоци смо највиших одликовања. У грађењу имена јединице велики допринос дали су они који су били њен део све ове године, они који стоје и данас са нама, наши ветерани. Ви ћете увек бити саставни део „Кобри“ – рекао је пуковник Ђошић и напоменуо да су од прошле године снажнији за нове припаднике који су први пут дошли из цивилства и који су залог за будућност и гарант опстанка јединице.

Он је поручио да је име знак и да си онакав какво ти је име те додао да је бити припадник „Кобри“ привилегија одабраних.
 
- Зато је наша одговорност огромна у реализацији најважнијег задатка, а то је безбедност Србије и свих њених грађана. Носећи униформу са знаком „Кобре“ на располагање својој држави, без размишљања, стављамо највредније што имамо, свој живот. После 46 година указана нам је највећа од свих почасти, додељена нам је највећа војничка светиња, војна застава. Она нас подсећа на заклетву дату Србији и од данас ће бити свуда са нама. Њеном доделом добијамо статус какав смо заслужили и овај свечани чин постаје историјски дан за наш одред. Сигуран сам да ћемо и даље бити одлучни, часни, одговорни и достојни данас додељене светиње – рекао је пуковник Ђошић.
 
Данашњој свечаности присуствовали су министри у Влади Србије, посланици у Народној скупштини, чланови кабинета министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства унутрашњих послова, верских заједница и ветерани Одреда „Кобре“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.04.2024
mp4 (527,57 MB)
Обраћање председника Александра Вучића
14.04.2024
mp4 (371,18 MB)
Обраћање пуковника Ђошића
14.04.2024
mp4 (134,85 MB)
Војна свечаност