Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2024.

Посета делегације Мултинационалних снага и посматрача Србији



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са члановима делегације међународне мировне организације „Мултинационалне снаге и посматрачи-МФО“, коју је предводила генерална директорка Елизабет Дибл.

Изразивши задовољство због састанка, в.д. помоћника Бандић истакао је да Република Србија придаје изузетан значај свеукупним напорима за очување мира у свету, као и да наведено опредељење није декларативно, већ и конкретизовано нашим значајним ангажовањем у мултинационалним операцијама Уједињених нација, Европске уније и од 2023. године „Мултинационалних снага и посматрача“. 

Својим доприносом светском миру Војска Србије се потврђује као интероперабилан и поуздан партнер, опремљен савременим средствима.

Он је указао на то да Србија изузетно цени напоре мисије основане да успостави и очува мир и стабилност на Синајском полуострву. Састанци са званичницима МФО доприносе бољем разумевању и реалнијем сагледавању окружења и ситуације на Синајском полуострву и у мултинационалној операцији МФО, у којој Војска Србије учествује са јединицом инжињерије.

Током састанка, он је захвалио на подршци коју су МФО пружили припадницима Војске Србије по доласку у зону операције, истакао позитивна искуства и изразио уверење да ће Република Србија наставити са упућивањем својих припадника у мисију под мандатом МФО на Синајском полуострву, као и да ће професионално и одговорно реализовати све додељене задатке у складу с мандатом мисије.

Генерална директорка МФО Елизабет Дибл представила је статус организације, актуелне активности и операције под окриљем МФО, као и статус односа уговорних страна (Египта и Израела), са освртом на безбедносне изазове због сукоба у појасу Газе. Она је изразила задовољство сарадњом са Србијом и истакла значај контрибуција Војске Србије у мисији МФО на Синајском полуострву. Такође, похвалила је контингент Војске Србије и истакла висок ниво њиховог професионализма у извршавању додељених задатака, обученост и дисциплинованост, изразивши наду да ће Војска Србије и у наредном периоду учествовати у овој мисији. 

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују у мисији МФО Синај од 5. јула 2023. године, када је у зону операције упућено 10 припадника инжињеријских јединица. Тренутно се у зони операције налази други контингент Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА