Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2024.

Poseta delegacije Multinacionalnih snaga i posmatrača Srbiji



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa članovima delegacije međunarodne mirovne organizacije „Multinacionalne snage i posmatrači-MFO“, koju je predvodila generalna direktorka Elizabet Dibl.

Izrazivši zadovoljstvo zbog sastanka, v.d. pomoćnika Bandić istakao je da Republika Srbija pridaje izuzetan značaj sveukupnim naporima za očuvanje mira u svetu, kao i da navedeno opredeljenje nije deklarativno, već i konkretizovano našim značajnim angažovanjem u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i od 2023. godine „Multinacionalnih snaga i posmatrača“. 

Svojim doprinosom svetskom miru Vojska Srbije se potvrđuje kao interoperabilan i pouzdan partner, opremljen savremenim sredstvima.

On je ukazao na to da Srbija izuzetno ceni napore misije osnovane da uspostavi i očuva mir i stabilnost na Sinajskom poluostrvu. Sastanci sa zvaničnicima MFO doprinose boljem razumevanju i realnijem sagledavanju okruženja i situacije na Sinajskom poluostrvu i u multinacionalnoj operaciji MFO, u kojoj Vojska Srbije učestvuje sa jedinicom inžinjerije.

Tokom sastanka, on je zahvalio na podršci koju su MFO pružili pripadnicima Vojske Srbije po dolasku u zonu operacije, istakao pozitivna iskustva i izrazio uverenje da će Republika Srbija nastaviti sa upućivanjem svojih pripadnika u misiju pod mandatom MFO na Sinajskom poluostrvu, kao i da će profesionalno i odgovorno realizovati sve dodeljene zadatke u skladu s mandatom misije.

Generalna direktorka MFO Elizabet Dibl predstavila je status organizacije, aktuelne aktivnosti i operacije pod okriljem MFO, kao i status odnosa ugovornih strana (Egipta i Izraela), sa osvrtom na bezbednosne izazove zbog sukoba u pojasu Gaze. Ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom i istakla značaj kontribucija Vojske Srbije u misiji MFO na Sinajskom poluostrvu. Takođe, pohvalila je kontingent Vojske Srbije i istakla visok nivo njihovog profesionalizma u izvršavanju dodeljenih zadataka, obučenost i disciplinovanost, izrazivši nadu da će Vojska Srbije i u narednom periodu učestvovati u ovoj misiji. 

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju u misiji MFO Sinaj od 5. jula 2023. godine, kada je u zonu operacije upućeno 10 pripadnika inžinjerijskih jedinica. Trenutno se u zoni operacije nalazi drugi kontingent Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA