Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2024.

Министар Вучевић на обележавању годишњице погибије борца с Кошара Ивана Васојевића у Сјеници



Министар одбране Милош Вучевић открио је данас, поводом обележавања годишњице погибије борца водника Ивана Васојевића, који је на данашњи дан 1999. године дао свој живот у бици на Кошарама, таблу на згради у Сјеници, у улици Ивана Васојевића Васкета, у којој је живео пали борац с Кошара, заједно са члановима његове породице.

У Доњем Горачићу код Сјенице, министар Вучевић је, у пратњи шефа Кабинета министра одбране бригадног генерала Горана Момчиловића и начелника штаба Команде Копнене војске бригадног генерала Зорана Драгићевића, положио венац на гроб воднику Васојевићу.

Венце су положили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар туризма и омладине Хусеин Мемић са представницима Општине Сјеница, чланови породице Васојевић, припадници Војске Србије и представници Удружења бораца с Кошара и Паштрика.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да их је данас у Сјеници и на Пештеру окупио тужан повод, али повод који истовремено буди и понос што смо имали такве јунаке и понос што имамо овакве породице као што је породица Васојевић.

- И она је страдална колико и њихов син. Њихов син је доживео физичку смрт, а његова породица се борила и страдала да он не доживи ону тежу смрт, а то је смрт заборава - да се не заборави ни његово јуначко дело и јуначко дело многих његових сабораца, многих и знаних и незнаних који су страдали за отаџбину. Хвала свима који су данас дошли, пре свега његовим саборцима, хвала породици Васојевић на стрпљењу према држави, уз извињење што су неке ствари морали да чекају готово 25 година. Хвала мојим пријатељима, не зато што су министри, него зато што су људи, пре свега и Николи и Горану, хвала Хусеину што је ту, хвала Општини Сјеница. И видите да смо сви заједно, и Срби и Бошњаци, и православни и муслимани, на помену нашим јунацима. Јер је ово заједничка држава, свих грађана, без обзира ком народу припадају и којој вери припадају – нагласио је министар Вучевић.

Говорећи о делу саобраћајнице који је изграђен од породичне куће до вечне куће хероја са Кошара, министар Вучевић је истакао да тај пут није велики, али да је за њега један од најзначајнијих, јер је знак пажње и односа према онима који су дали животе да бисмо ми данас градили нове путеве.

- То је најмање што можемо да урадимо. Хвала, такође, и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што је покренуло ову велику иницијативу уручења борачких споменица, као вид признања. Неко ће рећи да је то пука форма, а ја ћу рећи да је то суштина односа државе према онима који су дали своје животе за ту државу. Нека је вечна слава свим јунацима свих отаџбинских ратова, да им се имена не забораве, да генерације уче. Нека је вечна слава и захвалност херојима с Кошара, битке која и данас траје – поручио је министар Вучевић.

Министар Селаковић истакао је да му је изузетна част да заједно са министрима посети породицу Васојевић, оца Груја и мајку Анђелију и да уручи Борачку споменицу тим дивним људима, који су свог јединог сина Ивана дали отаџбини. То је, како је рекао, човек који је на данашњи дан, пре 25 година, страдао трећег дана битке на Кошарама извлачећи рањеног војника.

- Тиме је дао један пример јунаштва и човекољубља какав модерне генерације данас ретко срећу. Због тога смо дужни, као држава, друштво и поколење, да ту његову жртву и тај јуначки пример сачувамо од заборава. Један од начина је и уручивање Борачке споменице, јер се том приликом сетимо породице страдалог борца и на такав начин, али и изградњом путева, давањем помоћи коју пружамо члановима породице, показујемо да њихове жртве нисмо заборавили, да јунаке памтимо и да ћемо их помињати у годинама, деценијама и вековима пред нама. Јер само вреде имена оних који се помињу, а наш народ ове друге зове непоменицима – нагласио је министар Селаковић.

Говорећи о значају бриге за наше грађане, министар Весић рекао је да је на предлог министра Вучевића урађен километар и по пута за Доње Горачиће и додао да није реч о великом новцу за државу, већ о ономе што је важно за људе.

- Ово је показатељ да се наша земља развија и да можемо да решавамо и овакве проблеме који су људима били животни, а таквих има још много на територији читаве земље – поручио је министар Весић.

Министар Мемић захвалио је министрима Вучевићу, Весићу и Селаковићу што су данас у Сјеници и што су посетили породицу Васојевић. Он је изразио захвалност што је и он, такође, имао прилику да посети породицу палог борца с Кошара.

- Њихов син је бранио отаџбину. Међу браниоцима су били и припадници бошњачког народа, а као припаднику бошњачког народа драго ми је што сам данас овде. Најмање што можемо да учинимо је да једном годишње дођемо да одамо почаст погинулима и посетимо њихове породице – рекао је министар Мемић.

Министар Вучевић је, заједно са осталим министрима, у Доњем Горачићу посетио и кућу и разговарао са породицом хероја с Кошара водника Васојевића и обишао новоизграђени део саобраћајнице који води од гробног места до куће Васојевића. Министар Селаковић, том приликом, уручио је породици водника Васојевића Борачку споменицу – посебно национално признање, које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Водник Иван Васојевић имао је 24 године када је погинуо у борби против албанских терориста 11. априла 1999, бранећи државну границу. Постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.04.2024
mp4 (179,64 MB)
Изјава министра Вучевића
11.04.2024
mp4 (150,8 MB)
Изјава министра Селаковића
11.04.2024
mp4 (129,57 MB)
Изјава министра Весића
11.04.2024
mp4 (98,15 MB)
Изјава министра Мемића
11.04.2024
mp4 (153,86 MB)
Oбележавањe годишњице погибије борца с Кошара Ивана Васојевића