Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2024.

Заштита војних меморијала кроз сарадњу са Републиком Чешком



Управа за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Републике Србије угостила је трочлану делегацију Министарства одбране Чешке Републике поводом разговора на тему заштите војних меморијала. Делегацију Чешке Републике чинили су заменик директора Сектора за ратне ветеране и војна гробља и начелник Одељења за војна гробља и богомоље Министарства одбране Чешке Републике др Павел Кругер, заменик начелника Одељења за војна гробља и богомоље Министарства одбране Чешке Републике Адам Хајек и изасланик одбране Чешке Републике у Београду пуковник Гамил Ал-Мадхаги.

У име Министарства одбране Републике састанком је руководио начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Ђорђе Калањ, а састанку су присусувовали и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Том приликом, разговарано је о спровођењу међувладиног споразума, односно идентификацији, регистрацији и успостављању бриге о војним гробљима и војним спомен-обележјима и размени информација о војним гробљима, као и о даљим корацима на заједничком истраживању података о погинулим борцима. Чешка страна затражила је помоћ у идентификацији гробаља из Првог светског рата, пронађених у њиховој историјској евиденцији војних гробаља и гробница, која би требало да се налазе на територији данашње Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА