Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2024.

Zaštita vojnih memorijala kroz saradnju sa Republikom Češkom



Uprava za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane Republike Srbije ugostila je tročlanu delegaciju Ministarstva odbrane Češke Republike povodom razgovora na temu zaštite vojnih memorijala. Delegaciju Češke Republike činili su zamenik direktora Sektora za ratne veterane i vojna groblja i načelnik Odeljenja za vojna groblja i bogomolje Ministarstva odbrane Češke Republike dr Pavel Kruger, zamenik načelnika Odeljenja za vojna groblja i bogomolje Ministarstva odbrane Češke Republike Adam Hajek i izaslanik odbrane Češke Republike u Beogradu pukovnik Gamil Al-Madhagi.

U ime Ministarstva odbrane Republike sastankom je rukovodio načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Đorđe Kalanj, a sastanku su prisusuvovali i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tom prilikom, razgovarano je o sprovođenju međuvladinog sporazuma, odnosno identifikaciji, registraciji i uspostavljanju brige o vojnim grobljima i vojnim spomen-obeležjima i razmeni informacija o vojnim grobljima, kao i o daljim koracima na zajedničkom istraživanju podataka o poginulim borcima. Češka strana zatražila je pomoć u identifikaciji grobalja iz Prvog svetskog rata, pronađenih u njihovoj istorijskoj evidenciji vojnih grobalja i grobnica, koja bi trebalo da se nalaze na teritoriji današnje Republike Srbije.
photoFOTOGALERIJA