Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2024.

Саопштење



Министарство одбране и Војска Србије, као и огромна већина грађана наше земље, са радошћу су дочекали вест да је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић постигао споразум са председником Француске Емануелом Макроном о набавци 12 нових вишенаменских борбених авиона типа „Рафал“ од компаније „Дасо“. Реч је о једној од најсавременијих летелица тог типа на свету чији ће улазак у наоружање Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране обезбедити дугорочну заштиту ваздушног простора Републике Србије и допринети свеукупној безбедности наше земље и грађана.

Стога сматрамо да су оцене изнете у јавности да предметна набавка представља наводно кршење војне неутралности Републике Србије крајње неутемељене и некомпетентне те да је једини разлог таквих јавних иступа стварање вештачког публицитета и обмањивање јавности.

Наиме, прокламована војна неутралност наше земље односи се, пре свега, на опредељење Републике Србије да не приступа нити једном постојећем војном савезу те да све одлуке о питањима своје одбране доноси самостално и да за њих преузима пуну одговорност. Управо тај вид одговорности државно руководство, на челу са председником Републике, показало је више пута у претходном периоду настојећи да Војсци Србије обезбеди најсавременије наоружање и опрему доступну на светском тржишту. 

Подсећамо да је Република Србија у протеклих неколико година реализовала низ набавки савремених летелица, ракетних система ПВО, радара, борбених возила, електронских система и других средстава од разних земаља укључујући Руску Федерацију, Народну Републику Кину, Сједињене Америчке Државе, Шпанију и Француску. Свака од наведених набавки спроведена је искључиво према захтевима Генералштаба Војске Србије као највишег стручног штабног органа који је своје процене засновао на  потребама наших јединица, тактичко-техничким карактеристикама и квалитету средстава НВО који се могу набавити на светском тржишту.

Нити једна од поменутих набавки, као ни најављена набавка вишенаменског авиона „Рафал“ није, нити може да представља акт непоштовања војне неутралности Републике Србије, већ је искључиво чин државничке, патриотске и професионалне одговорности за одбрану земље и безбедност свих наших грађана.

Министарство одбране апелује на све политичке чиниоце у земљи да питања одбране изоставе из својих дневнополитичких агенди и да се уједине око националних и безбедносних интереса Републике Србије, нарочито у актуелном тренутку глобалне нестабилности.