Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2024.

Отворена изложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића” у Дому Војске



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је данас изложбу „Први светски рат из колекције Дејана Крагића” у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду.

Државни секретар Старовић истакао је да данас, у овом здању, имамо прилику да угостимо представнике Удружења грађана „Српско историјско наслеђе“ и да искажемо једно велико хвала на њиховом труду и раду на чувању историјских истина о нашем народу.

- Њихова делатност је неизмерно корисна и драгоцена у ширем друштвеном контексту. Наиме, ношени високим осећајем патриотизма, они чувају материјалне предмете из наше историје који сведоче о прохујалим временима. У том смислу, они су улагали и улажу своје време и материјална средства да као колекционари сачувају од уништења историјске артефакте који сами по себи сведоче о нашој прошлости. Када неке од ових предмета видите, они јасно указују чему су служили и каква су то времена била иза нас и то је неупитно и око тога нема дилеме - истакао је државни секретар Старовић.

Према његовим речима, поједини изложени предмети не постоје чак ни у званичним музејским збиркама и не могу се нигде друго видети осим код патриотски оријентисаних и држави верних колекционара.

- На тај начин нас подсећају, утемељују, остварују наш непосредан контакт са историјом. Оно што ћемо данас видети, нису списи нити интерпретација историје, ово је историја сама и историја кроз предмете. На основу ових предмета моћи ћемо да доносимо закључке о прошлим временима, а то је непроцењиво – нагласио је државни секретар Старовић.

Он је истакао да је Министарство одбране захвално аутору изложбе Крагићу на досадашњем ангажовању и приређеним поставкама, јер чува сећање кроз предмете на дане славе наше државе и нашег народа.

У оквиру данашњег отварања изложбе, аутор поставке Дејан Крагић уручио је плакете почасног чланства Удружења „Српско историјско наслеђе“ и Медаље Обилић.

Плакета почасног чланства Удружења „Српско историјско наслеђе“ додељена је министру Милошу Вучевићу, коју је у име министра Вучевића примио државни секретар Старовић. Плакета почасног чланства уручена је и саветнику министра обране др Николи Бањцу.

За несебичну помоћ у очувању наслеђа и неговању традиција Медаља Обилић Удружења "Српско историјско наслеђе“ додељена је начелнику Управе за односе са јавношћу Министарства одбране бригадном генералу доц. др Михаилу Зоговићу, директору Медија центра „Одбрана“ пуковнику Биљани Пашић, начелнику галерије Дома Војске Србије Јелени Кнежевић и другим заслужним појединцима.

У име Медија центра „Одбрана“, окупљенима се обратила се начелник Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић наглашавајући да та кућа овом новом изложбеном поставком наставља да негује сећање на све учеснике тог крвавог сукоба у настојању да их никада не заборавимо.

- Изложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића“ осврт је на Први светски рат кроз приказ седам целина - Србија и савезници, Савез централних сила, Београд под окупацијом, Црвени крст, Српски дани у Француској, Пропаганда и Неговање традиције. Предмети представљени на изложби само су мали део богате колекције коју баштини господин Дејан Крагић, али довољно вредни да заслуже вашу пажњу – нагласила је Јелена Кнежевић додавши да су поједини изложени примерци прави раритети.

Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев истакао је да је на изложби промовисан само мали део Крагићеве збирке и захвалио на прилици да видимо то у овој поставци.

- Ово мора да буде позив и другим колекционарима да размишљају о сарадњи са државом и да тако покушамо да нађемо најбоље решење за заштиту нашег културног наслеђа – истакао је Ђурђев.

Говорећи о изложби и досадашњем раду, аутор изложбе Дејан Крагић подсетио је да Удружење „Српско историјско наслеђе“ постоји десет година.

- Неизмерно вам хвала на подршци и из тог разлога сам одлучио да вам се одужим поводом десет година постојања нашег удружења, да прогласимо почасне чланове и да поделимо медаље заслужним пријатељима из „Српског историјског наслеђа“, јер вас све доживљавам као пријатеље, не као установу – нагласио је аутор Крагић.

Изложба је настала у сарадњи Медија центра „Одбрана” и Удружења грађана „Српско историјско наслеђе”, чији је оснивач и председник Дејан Крагић. Његов вишедеценијски рад изнедрио је збирку која се односи на периоду од 1914. до 1918. године.

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 20. априла 2024.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.04.2024
mp4 (174,21 MB)
Обраћање државног секретара Старовића
08.04.2024
mp4 (299,67 MB)
Обраћање директора Историјског архива Града Новог Сада Ђурђева
08.04.2024
mp4 (77,97 MB)
Обраћање аутора изложбе Крагића
08.04.2024
mp4 (190,34 MB)
Обраћање начелника Галерије Јелене Кнежевић
08.04.2024
mp4 (133,18 MB)
Отварање изложбе