Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.04.2024.

Otvorena izložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića” u Domu Vojske



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović otvorio je danas izložbu „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Državni sekretar Starović istakao je da danas, u ovom zdanju, imamo priliku da ugostimo predstavnike Udruženja građana „Srpsko istorijsko nasleđe“ i da iskažemo jedno veliko hvala na njihovom trudu i radu na čuvanju istorijskih istina o našem narodu.

- Njihova delatnost je neizmerno korisna i dragocena u širem društvenom kontekstu. Naime, nošeni visokim osećajem patriotizma, oni čuvaju materijalne predmete iz naše istorije koji svedoče o prohujalim vremenima. U tom smislu, oni su ulagali i ulažu svoje vreme i materijalna sredstva da kao kolekcionari sačuvaju od uništenja istorijske artefakte koji sami po sebi svedoče o našoj prošlosti. Kada neke od ovih predmeta vidite, oni jasno ukazuju čemu su služili i kakva su to vremena bila iza nas i to je neupitno i oko toga nema dileme - istakao je državni sekretar Starović.

Prema njegovim rečima, pojedini izloženi predmeti ne postoje čak ni u zvaničnim muzejskim zbirkama i ne mogu se nigde drugo videti osim kod patriotski orijentisanih i državi vernih kolekcionara.

- Na taj način nas podsećaju, utemeljuju, ostvaruju naš neposredan kontakt sa istorijom. Ono što ćemo danas videti, nisu spisi niti interpretacija istorije, ovo je istorija sama i istorija kroz predmete. Na osnovu ovih predmeta moći ćemo da donosimo zaključke o prošlim vremenima, a to je neprocenjivo – naglasio je državni sekretar Starović.

On je istakao da je Ministarstvo odbrane zahvalno autoru izložbe Kragiću na dosadašnjem angažovanju i priređenim postavkama, jer čuva sećanje kroz predmete na dane slave naše države i našeg naroda.

U okviru današnjeg otvaranja izložbe, autor postavke Dejan Kragić uručio je plakete počasnog članstva Udruženja „Srpsko istorijsko nasleđe“ i Medalje Obilić.

Plaketa počasnog članstva Udruženja „Srpsko istorijsko nasleđe“ dodeljena je ministru Milošu Vučeviću, koju je u ime ministra Vučevića primio državni sekretar Starović. Plaketa počasnog članstva uručena je i savetniku ministra obrane dr Nikoli Banjcu.

Za nesebičnu pomoć u očuvanju nasleđa i negovanju tradicija Medalja Obilić Udruženja "Srpsko istorijsko nasleđe“ dodeljena je načelniku Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane brigadnom generalu doc. dr Mihailu Zogoviću, direktoru Medija centra „Odbrana“ pukovniku Biljani Pašić, načelniku galerije Doma Vojske Srbije Jeleni Knežević i drugim zaslužnim pojedincima.

U ime Medija centra „Odbrana“, okupljenima se obratila se načelnik Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević naglašavajući da ta kuća ovom novom izložbenom postavkom nastavlja da neguje sećanje na sve učesnike tog krvavog sukoba u nastojanju da ih nikada ne zaboravimo.

- Izložba „Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića“ osvrt je na Prvi svetski rat kroz prikaz sedam celina - Srbija i saveznici, Savez centralnih sila, Beograd pod okupacijom, Crveni krst, Srpski dani u Francuskoj, Propaganda i Negovanje tradicije. Predmeti predstavljeni na izložbi samo su mali deo bogate kolekcije koju baštini gospodin Dejan Kragić, ali dovoljno vredni da zasluže vašu pažnju – naglasila je Jelena Knežević dodavši da su pojedini izloženi primerci pravi rariteti.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev istakao je da je na izložbi promovisan samo mali deo Kragićeve zbirke i zahvalio na prilici da vidimo to u ovoj postavci.

- Ovo mora da bude poziv i drugim kolekcionarima da razmišljaju o saradnji sa državom i da tako pokušamo da nađemo najbolje rešenje za zaštitu našeg kulturnog nasleđa – istakao je Đurđev.

Govoreći o izložbi i dosadašnjem radu, autor izložbe Dejan Kragić podsetio je da Udruženje „Srpsko istorijsko nasleđe“ postoji deset godina.

- Neizmerno vam hvala na podršci i iz tog razloga sam odlučio da vam se odužim povodom deset godina postojanja našeg udruženja, da proglasimo počasne članove i da podelimo medalje zaslužnim prijateljima iz „Srpskog istorijskog nasleđa“, jer vas sve doživljavam kao prijatelje, ne kao ustanovu – naglasio je autor Kragić.

Izložba je nastala u saradnji Medija centra „Odbrana” i Udruženja građana „Srpsko istorijsko nasleđe”, čiji je osnivač i predsednik Dejan Kragić. Njegov višedecenijski rad iznedrio je zbirku koja se odnosi na periodu od 1914. do 1918. godine.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 20. aprila 2024.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.04.2024
mp4 (174,21 MB)
Obraćanje državnog sekretara Starovića
08.04.2024
mp4 (299,67 MB)
Obraćanje direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Đurđeva
08.04.2024
mp4 (77,97 MB)
Obraćanje autora izložbe Kragića
08.04.2024
mp4 (190,34 MB)
Obraćanje načelnika Galerije Jelene Knežević
08.04.2024
mp4 (133,18 MB)
Otvaranje izložbe