Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2024.

Председник Вучић: Не можете да нам отмете право да живимо за своју земљу и право да волимо слободу



У присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, вечерас је у Прокупљу одржана централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у одбрани од НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

Комеморативној академији на Тргу топличких јунака присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Скуп је започео поменом страдалима у НАТО агресији, који је служио Његова Светост патријарх српски Порфирије са владикама и свештенством и минутом ћутања којом је одата пошта жртвама.

Председник Вучић у свом обраћању нагласио је да је прва НАТО бомба која је убила српског војника пала баш у Прокупљу и убила Бобана Недељковића. Он је додао да су га „убили зато што су хтели да нам униште отаџбину, да нам униште Србију, да је раскомадају и мисле да су у томе успели“.

- Прошло је 25 година, још не дамо и не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, на једној малој територији, који се и даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и наређења са стране. Један мали, али поносан народ који хоће будућност за себе и своју децу, онако како су је његови људи одредили и определили – поручио је председник Вучић.

Председник Србије рекао је да је вечерас посетио породицу мале Бојане, која је најмлађа жртва, беба, коју је НАТО убио и додао да „све то боли и 25 година касније“ и да није питање само нашег бола, већ питање онога што су зликовци урадили покушавајући да нам и данас објасне да су били приморани.

- Ове године, више него претходних, навалили су да нам објасне да је то било потребно, да је било због нас, да су то урадили како би Србија кренула напред, ишла у будућност. Потом нам кажу како верују да ће Србија и „Косово“ заједно да гледају у будућност и хоће да нам кажу да не жале и да су „свој прљави посао комадања Србије“ обавили. Моје је да им као председник Србије кажем – нисте. Јачи је овај народ и јача је Србија него што мислите. Одупираћемо вам се док дишемо, одупираћемо вам се јер не можете да нам укинете слободу. И ваздух можете да нам укинете, слободу вам нећемо дати, јер волимо Србију, живимо за Србију и никада нећемо добровољно пристати да нам узмете Косово и Метохију, да нам нестане наша Србија – поручио је председник Вучић.

Он се запитао ко смо и шта смо ми без Србије и поручио да нисмо нико и ништа, да смо бића која дишу и ништа више од тога те додао да је наша обавеза да не заборавимо нашу убијену децу ни наше јунаке.

- Ми их никада нећемо заборавити. Њихови животи су уткани и уклесани у камен будућности Србије. Без њих ми смо ништа и то никада не смемо да заборавимо – поручио је председник Вучић.

Обраћајући се окупљенима, истакао је да се много тога урадило и да ће много тога тек бити урађено, да ће се живети боље, и да ћемо наћи начина да се изборимо са свим економским потешкоћама упркос ратовима.

Он је поручио да нећемо у НАТО никада, да ћемо да штитимо своју војну неутралност.

- Не можете да нам отмете право да живимо за своју земљу, право да волимо слободу. И овде на Тргу топличких јунака, а Топлица је део јуначке Србије, са којим ни један други део Србије не може да се пореди јер је увек давала највише јунака, једино овде у Топлици нико никада није питао колика је цена слободе, овде су нам највећи јунаци и овде вам данас кажем - мала Србија бориће се истином, чашћу, знањем, свим што има и свим чиме располаже да сачува своју територију, да сачува свој народ, своју будућност. Резервну отаџбину немамо. Волимо те отаџбино наша и никоме те нећемо дати – нагласио је председник Вучић.

Нека живи наша Србија, поручио је председник Вучић и нека живи будућност Србије.

- А ви, сви наши пријатељи и стварни и лажни, хвала вам на свему. Знаћемо да упамтимо све ово из тешких времена, а Србију су многи покушали да угасе и никада нису успели – нагласио је председник Вучић додајући да је пред нама добра и велика будућност, али пред свима осталима је Србија која ће знати да се сачува и која ће знати да се одбрани.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је поносан на Србију и српски народ јер су се после НАТО бомбардовања издигли и да се Србија изградила и да Србија поручује да смо наставили да живимо.

- Србија се изградила у последњих 12 година под руководством председника Александра Вучића, у тој мери да је данас стабилна и сигурна земља за све њене људе, без обзира на нацију и народ, да је данас Србија уважена у региону, да је данас Србија уважена и на глобалном нивоу. Мала у односу на друге, али довољно снажна са својим карактером да иде даље. И да не носи мржњу у себи, али да никада не заборави и да никада, бар што се мене тиче, не опрости – нагласио је председник Републике Српске.

Председник Додик је рекао да је поносан на оно што је Србија, упркос свему, успела, а с њом и Република Српска.

- Остали смо достојанствени, слободарски народ. Наша слобода је најважнија ствар нашег живота и нашег идентитета. Заједно са нашом вером, заједно са нашом крсном славом, нашим писмом, језиком. Свим оним што чини наш народ посебним. Ми не желимо никоме другоме и другачијем никакво зло. Желимо да живимо у миру. Желимо да тај мир траје за сваког пођеднако - поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Патријарх Порфирије, у својој беседи, истакао је да смо се у овај, за српски светосавски народ, заветни дан и час сабрали да молитвом Богу, који је љубав и који пребива у љубави, посведочимо своју неодступну опредељеност да будемо на страни љубави, а не мржње, на страни мира, а не рата, правде, а не тираније, истине, а не лажи, невиних, а не злочинаца.

- Истини за вољу и једна и друга димензија људског испољавања пре 25 година претворила је ову грудву земље у светску позорницу, на којој се по ко зна који пут потврдила древна истина – како је човек велик само кад је човек и како је бездушан кад се определи за античовештво. Срећан сам човек, радостан као православни Србин, благословен као свештеник, јер никакав ултиматум није поколебао мој народ да одустане од љубави Бога и ближњег – рекао је патријарх Порфирије.

Окупљенима се обратила и Анђелка Тошовић, сестра једанаестомесечне Бојане Тошовић, најмлађе жртве у НАТО агресији. Анђелка је рођена током бомбардовања, а у агресији НАТО је изгубила и оца.

- Прошло је 25 година од када су мог оца и моју сестру однеле птице и они су напустили овај свет. Ја их нисам упознала. Била сам у мајчиној утроби те тужне вечери 11. априла 1999. године. Била је Велика субота. Моја породица се спремала за наш велики празник, Васкрс. Требало је да то буде њихов први заједнички празник. Али нико није ни слутио да ће бити последњи и да ће сваког следећег бити кнедла у грлу моје мајке и сузе на њеном лицу. Тако је и сада, после 25 година. Време пролази, али ране на души не зарастају - рекла је Анђелка изражавајући захвалност Републици Србији због неговања сећања на све жртве НАТО агресије 1999. године и што не дозвољавају да избледи сећање на бол наших људи.

Прокупље је изабрано за место одржавања централне манифестације јер је у том граду, у 19.55 часова, на данашњи дан пре четврт века почело бомбардовање Савезне Републике Југославије, ракетирањем касарне у коме је страдао војник Бобан Недељковић, прва жртва НАТО агресије. Бомбардовање СРЈ трајало је 78 дана, до 10. јуна 1999. године.

Централној манифестацију у Прокупљу присуствовали су, министри у Влади, народни посланици, представници институција Републике Српске, чланови Владе Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Града Прокупља и топличких општина, верских заједница, дипломатског кора, породице страдалих и бројни грађани.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2024
mp4 (504,6 MB)
Обраћање председника Вучића
24.03.2024
mp4 (511,14 MB)
Обраћање председника Републике Српске Додика
24.03.2024
mp4 (513,48 MB)
Беседа патријарха Порфирија
24.03.2024
mp4 (422,04 MB)
Обраћање Анђелке Тошовић
24.03.2024
mp4 (153,23 MB)
Комеморативна академија