Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2024.

Predsednik Vučić: Ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju i pravo da volimo slobodu



U prisustvu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, večeras je u Prokuplju održana centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale u odbrani od NATO agresije na našu zemlju 1999. godine.

Komemorativnoj akademiji na Trgu topličkih junaka prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Skup je započeo pomenom stradalima u NATO agresiji, koji je služio Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije sa vladikama i sveštenstvom i minutom ćutanja kojom je odata pošta žrtvama.

Predsednik Vučić u svom obraćanju naglasio je da je prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika pala baš u Prokuplju i ubila Bobana Nedeljkovića. On je dodao da su ga „ubili zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju i misle da su u tome uspeli“.

- Prošlo je 25 godina, još ne damo i ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji, na jednoj maloj teritoriji, koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na okupaciju i naređenja sa strane. Jedan mali, ali ponosan narod koji hoće budućnost za sebe i svoju decu, onako kako su je njegovi ljudi odredili i opredelili – poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je večeras posetio porodicu male Bojane, koja je najmlađa žrtva, beba, koju je NATO ubio i dodao da „sve to boli i 25 godina kasnije“ i da nije pitanje samo našeg bola, već pitanje onoga što su zlikovci uradili pokušavajući da nam i danas objasne da su bili primorani.

- Ove godine, više nego prethodnih, navalili su da nam objasne da je to bilo potrebno, da je bilo zbog nas, da su to uradili kako bi Srbija krenula napred, išla u budućnost. Potom nam kažu kako veruju da će Srbija i „Kosovo“ zajedno da gledaju u budućnost i hoće da nam kažu da ne žale i da su „svoj prljavi posao komadanja Srbije“ obavili. Moje je da im kao predsednik Srbije kažem – niste. Jači je ovaj narod i jača je Srbija nego što mislite. Odupiraćemo vam se dok dišemo, odupiraćemo vam se jer ne možete da nam ukinete slobodu. I vazduh možete da nam ukinete, slobodu vam nećemo dati, jer volimo Srbiju, živimo za Srbiju i nikada nećemo dobrovoljno pristati da nam uzmete Kosovo i Metohiju, da nam nestane naša Srbija – poručio je predsednik Vučić.

On se zapitao ko smo i šta smo mi bez Srbije i poručio da nismo niko i ništa, da smo bića koja dišu i ništa više od toga te dodao da je naša obaveza da ne zaboravimo našu ubijenu decu ni naše junake.

- Mi ih nikada nećemo zaboraviti. Njihovi životi su utkani i uklesani u kamen budućnosti Srbije. Bez njih mi smo ništa i to nikada ne smemo da zaboravimo – poručio je predsednik Vučić.

Obraćajući se okupljenima, istakao je da se mnogo toga uradilo i da će mnogo toga tek biti urađeno, da će se živeti bolje, i da ćemo naći načina da se izborimo sa svim ekonomskim poteškoćama uprkos ratovima.

On je poručio da nećemo u NATO nikada, da ćemo da štitimo svoju vojnu neutralnost.

- Ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju, pravo da volimo slobodu. I ovde na Trgu topličkih junaka, a Toplica je deo junačke Srbije, sa kojim ni jedan drugi deo Srbije ne može da se poredi jer je uvek davala najviše junaka, jedino ovde u Toplici niko nikada nije pitao kolika je cena slobode, ovde su nam najveći junaci i ovde vam danas kažem - mala Srbija boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i svim čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, da sačuva svoj narod, svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo. Volimo te otadžbino naša i nikome te nećemo dati – naglasio je predsednik Vučić.

Neka živi naša Srbija, poručio je predsednik Vučić i neka živi budućnost Srbije.

- A vi, svi naši prijatelji i stvarni i lažni, hvala vam na svemu. Znaćemo da upamtimo sve ovo iz teških vremena, a Srbiju su mnogi pokušali da ugase i nikada nisu uspeli – naglasio je predsednik Vučić dodajući da je pred nama dobra i velika budućnost, ali pred svima ostalima je Srbija koja će znati da se sačuva i koja će znati da se odbrani.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ponosan na Srbiju i srpski narod jer su se posle NATO bombardovanja izdigli i da se Srbija izgradila i da Srbija poručuje da smo nastavili da živimo.

- Srbija se izgradila u poslednjih 12 godina pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića, u toj meri da je danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narod, da je danas Srbija uvažena u regionu, da je danas Srbija uvažena i na globalnom nivou. Mala u odnosu na druge, ali dovoljno snažna sa svojim karakterom da ide dalje. I da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i da nikada, bar što se mene tiče, ne oprosti – naglasio je predsednik Republike Srpske.

Predsednik Dodik je rekao da je ponosan na ono što je Srbija, uprkos svemu, uspela, a s njom i Republika Srpska.

- Ostali smo dostojanstveni, slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta. Zajedno sa našom verom, zajedno sa našom krsnom slavom, našim pismom, jezikom. Svim onim što čini naš narod posebnim. Mi ne želimo nikome drugome i drugačijem nikakvo zlo. Želimo da živimo u miru. Želimo da taj mir traje za svakog pođednako - poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije, u svojoj besedi, istakao je da smo se u ovaj, za srpski svetosavski narod, zavetni dan i čas sabrali da molitvom Bogu, koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neodstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca.

- Istini za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre 25 godina pretvorila je ovu grudvu zemlje u svetsku pozornicu, na kojoj se po ko zna koji put potvrdila drevna istina – kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo. Srećan sam čovek, radostan kao pravoslavni Srbin, blagosloven kao sveštenik, jer nikakav ultimatum nije pokolebao moj narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg – rekao je patrijarh Porfirije.

Okupljenima se obratila i Anđelka Tošović, sestra jedanaestomesečne Bojane Tošović, najmlađe žrtve u NATO agresiji. Anđelka je rođena tokom bombardovanja, a u agresiji NATO je izgubila i oca.

- Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet. Ja ih nisam upoznala. Bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine. Bila je Velika subota. Moja porodica se spremala za naš veliki praznik, Vaskrs. Trebalo je da to bude njihov prvi zajednički praznik. Ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada, posle 25 godina. Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju - rekla je Anđelka izražavajući zahvalnost Republici Srbiji zbog negovanja sećanja na sve žrtve NATO agresije 1999. godine i što ne dozvoljavaju da izbledi sećanje na bol naših ljudi.

Prokuplje je izabrano za mesto održavanja centralne manifestacije jer je u tom gradu, u 19.55 časova, na današnji dan pre četvrt veka počelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, raketiranjem kasarne u kome je stradao vojnik Boban Nedeljković, prva žrtva NATO agresije. Bombardovanje SRJ trajalo je 78 dana, do 10. juna 1999. godine.

Centralnoj manifestaciju u Prokuplju prisustvovali su, ministri u Vladi, narodni poslanici, predstavnici institucija Republike Srpske, članovi Vlade Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici Grada Prokuplja i topličkih opština, verskih zajednica, diplomatskog kora, porodice stradalih i brojni građani.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.03.2024
mp4 (504,6 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
24.03.2024
mp4 (511,14 MB)
Obraćanje predsednika Republike Srpske Dodika
24.03.2024
mp4 (513,48 MB)
Beseda patrijarha Porfirija
24.03.2024
mp4 (422,04 MB)
Obraćanje Anđelke Tošović
24.03.2024
mp4 (153,23 MB)
Komemorativna akademija