Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2024.

Заједнички марш кадета Војне академије и студената Криминалистичко-полицијског универзитета



Кадети Војне академије Универзитета одбране и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета заједно са својим наставницима и старешинама данас су реализовали кондициони марш дужине 25 километара  у Делиблатској пешчари.

Током марша кадети друге и треће године Војне академије били су опремљени савременим комплетом заштитне балистичке опреме Т-19 и личним наоружањем. Ова опрема намењена је припадницима специјалних и извиђачких јединица, а недавно је обезбеђена и за кадете Војне академије са циљем да им се обезбеде врхунски услови и опрема за реализацију наставе, као и да се упознају са предностима савремене опреме која је у употреби у јединицама Војске Србије.

Марш је организован у знак сећања и обележавање 24. марта, Дана сећања на жртве НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године. У знак сећања на хероје одбране отаџбине и жртве НАТО агресије кадети су код цркве  Светог Василија Острошког одржали беседу на тему „Дисциплина је послушна иницијатива“ и извели песме „Завет Косова“, „Ђенерале, ђенерале“ и „Пркосну песму“ Добрице Ерића.

Осим обележавања годишњице одбране од НАТО агресије марш је имао за циљ и размену искустава и проширивање практичних и теоријских знања припадника оба универзитета. Кадети Војне академије својим колегама изнели су топографску и географску оријентацију која је основа сваког марша.

На крају марша учеснике су сачекали припадници батаљона за подршку и кадети завршне године школовања модула општа логистика који су им приказали технологију припреме хране и водоснабдевања у теренским условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА