Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2024.

Zajednički marš kadeta Vojne akademije i studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta



Kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta zajedno sa svojim nastavnicima i starešinama danas su realizovali kondicioni marš dužine 25 kilometara  u Deliblatskoj peščari.

Tokom marša kadeti druge i treće godine Vojne akademije bili su opremljeni savremenim kompletom zaštitne balističke opreme T-19 i ličnim naoružanjem. Ova oprema namenjena je pripadnicima specijalnih i izviđačkih jedinica, a nedavno je obezbeđena i za kadete Vojne akademije sa ciljem da im se obezbede vrhunski uslovi i oprema za realizaciju nastave, kao i da se upoznaju sa prednostima savremene opreme koja je u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Marš je organizovan u znak sećanja i obeležavanje 24. marta, Dana sećanja na žrtve NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. U znak sećanja na heroje odbrane otadžbine i žrtve NATO agresije kadeti su kod crkve  Svetog Vasilija Ostroškog održali besedu na temu „Disciplina je poslušna inicijativa“ i izveli pesme „Zavet Kosova“, „Đenerale, đenerale“ i „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

Osim obeležavanja godišnjice odbrane od NATO agresije marš je imao za cilj i razmenu iskustava i proširivanje praktičnih i teorijskih znanja pripadnika oba univerziteta. Kadeti Vojne akademije svojim kolegama izneli su topografsku i geografsku orijentaciju koja je osnova svakog marša.

Na kraju marša učesnike su sačekali pripadnici bataljona za podršku i kadeti završne godine školovanja modula opšta logistika koji su im prikazali tehnologiju pripreme hrane i vodosnabdevanja u terenskim uslovima.
photoFOTOGALERIJA