Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2024.

Министар Вучевић: Млади људи дају нову снагу и енергију Министарству одбране и Војсци СрбијеПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас уговоре о стипендијама Министарства одбране и Војске Србије за пет студената и 24 ученика који су испунили услове конкурса за 2023/2024 годину, на свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

Уговорима је предвиђено да стипендисти по завршетку школовања добију запослење у Министарству одбране и Војсци Србије, а радна места их очекују у Генералштабу, Сектору за материјалне ресурсе и Управи за војно здравство.

Министар Вучевић, честитајући студентима и ученицима на стипендијама у име Министарства одбране и Војске Србије пожелео им је добродошлицу у систем одбране.

- Желим вам да успешно завршите школовање, са нестрпљењем вас очекујемо, требате нам и надам се да ћете као позитиван пример ову причу ширити међу својим пријатељима, другарима, колегама, да заинтересујемо и оне људе који нису чули или не знају шта Министарство одбране и наша држава нуде - рекао је министар одбране.

Он је посебно нагласио значај подстицаја за младе људе и потребу за младим кадром који би дали нову снагу и енергију систему одбране.

- Можемо да имамо и најбоље зграде и најбољу опрему, да купимо најбоље наоружање, да имамо најбоље униформе, да расту плате, да решавамо стамбена питања, али ако немамо људе све то не вреди. Зато је нама најважније да добијемо нову снагу, нову енергију, а ви сте управо то, оно што ће донети нови квалитет и Министарству одбране и целој држави Србији, на понос вас, ваших породица и целе отаџбине - истакао је министар Вучевић.

Говорећи о стипендистима, министар одбране рекао је да ће Управа за војно здравство добити највеће појачање, али и Војнотехнички институт и Генералштаб. Он је, том приликом, истакао значај даљег рада Сектора за људске ресурсе Министарства одбране на развоју оваквог вида помоћи и подршке младима током школовања.

- Замолио бих вас да заједно са осталим људима из Министарства одбране радите на повећању износа стипендија, да будемо још атрактивнији, још интересантнији, да наша деца пожеле да буду део Министарства одбране и Војске Србије – рекао је министар Вучевић пожелевши војним стипендистима да заврше што пре школовање и постану део система одбране.

Међу најмлађим стипендистима је и ученик Техничке школе у Ужицу Александар Бајић, који је истакао значај стипендије и у финансијском и у професионалном смислу.

-  Омогућује ми и даље школовање. Мене интересују електротехника и телекомуникације и волео бих да радим у 250. ракетној бригади, што ми је жеља од малена – рекао је Бајић.

Сара Пепић је на мастер студијама Хемијског факултета Универзитета у Београду и наглашава да овакав начин стипендирања пружа младима прилику за развој и напредовање.

- Радићу на Војнотехничком институту, овде у Београду, и врло ми значи ова стипендија. Првенствено зато што је то мотивација за младе и прилика за стицање искуства одмах по завршетку студија. Огромна прилика за нас - указала је Сара Пепић.

Никола Пешић из Краљева студент је Факултета техничких наука у Чачку и он ће, такође, после стипендирања радити у Војнотехничком институту. Како је рекао стипендија је, сем осталог, важна и за прво запошљавање и стицање радног искуства.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.03.2024
mp4 (221,66 MB)
Обраћање министра Вучевића
14.03.2024
mp4 (89,26 MB)
Изјаве стипендиста
14.03.2024
mp4 (104,88 MB)
Свечаност