Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2024.

Посета ученика из Петровца на Млави Војној академији



Ученици Средње школе „Младост“ и Основне школе „Бата Булић“ из Петровца на Млави, са својим наставницима, посетили су Војну академију.

Начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић пожелео је добродошлицу гостима из Петровца на Млави међу којима је било више од 100 ученика. Том приликом, Војну академију посетили су и директори ОШ „Бата Булић“ и Средње школе „Младост“ Иван Радосављевић и Александар Филиповић, председница Скупштине општине Петровац на Млави Христина Ђорђевић и председник Спортског савеза те општине Дејан Марковић.

Изразивши задовољство због сусрета и прилике да ученици у том броју посете Војну академију, пуковник Благојевић је нагласио да овај вид сарадње треба наставити и у будућности те је договорена и узвратна посета наставника и кадета Војне академије Петровцу на Млави.

Посета је била прилика да ученици из Петровца на Млави сагледају могућности наставка школовања на Војној академији и средњим војним школама, а кроз изузетно садржајан обилазак водили су их кадети који су им из прве руке приближили своје дневне обавезе, посебне облике наставе и ваннаставне активности које обухватају образовне и спортске секције, културно-историјске манифестације и такмичења. Посетили су и спомен собу која чува богату и дугу историју нашег високог војног образовања, а посебну пажњу гостима из Петровца на Млави привукла су кабинети наоружања и војне опреме, као и симулатор летења.

На Војној академији ученици и кадети одмерили су снаге на утакмицама у мушкој и женској конкуренцији у баскету „3 на 3“, али и у рингу приказујући вештине у боксу. Утиске са посете, гости из Петровца на Млави и кадети сумирали су уз заједнички ручак у кадетском ресторану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА