Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2024.

Министар Вучевић положио камен темељац за изградњу новог објекта у оквиру “Торлака”



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, заједно са министарком здравља Даницом Грујичић, министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић и председником Привременог органа Града Београда Александром Шапићем, положио је данас камен темељац новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности (BSL-3), у оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”.
Говорећи о значају овог пројекта, министарка Грујичић је истакла да је реч о историјском догађају којим Министарство здравља жели да врати стару славу и значај Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”.

- Данашњи догађај је наставак историјског континуитета наше најзначајније националне установе за борбу против инфективних болести. Данашњим полагањем камена темељца учвршћујемо темеље независности државе у борби против инфективних болести оних које познајемо и оних које нас могу чекати у будућности. Нове болести и епидемије захтевају ново оружје за борбу, историја медицине је управо то, одговор на нове изазове и непознате непријатеље са којима се у виду вируса и микроорганизама суочавамо - истакла је министарка здравља Грујичић.
Она је посебну захвалност, том приликом, упутила и министру Вучевићу и Министарству одбране, као и осталим институцијама који су допринели реализацији овог важног пројекта.

Савремени објекат, у оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”, садржаће више повезаних лабораторија у којима ће се радити истраживања и дијагностика најсавременијом опремом. Нова лабораторија биће доступна и другим дијагностичким и научно-истраживачким установама у Србији што ће допринети унапређењу система контроле масовних заразних болести кроз увођење нових дијагностичких процедура.
Данашњем полагању камена темељца присуствовали су министри у Влади Републике Србије, представници Министарства одбране, представници институција у нашој земљи, Светске банке, Светске здравствене организације и запослени у Торлаку.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2024
mp4 (81,62 MB)
Полагање камена темељца