Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2024.

Ministar Vučević položio kamen temeljac za izgradnju novog objekta u okviru “Torlaka”



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić, ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović i predsednikom Privremenog organa Grada Beograda Aleksandrom Šapićem, položio je danas kamen temeljac novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3), u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.
Govoreći o značaju ovog projekta, ministarka Grujičić je istakla da je reč o istorijskom događaju kojim Ministarstvo zdravlja želi da vrati staru slavu i značaj Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

- Današnji događaj je nastavak istorijskog kontinuiteta naše najznačajnije nacionalne ustanove za borbu protiv infektivnih bolesti. Današnjim polaganjem kamena temeljca učvršćujemo temelje nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti onih koje poznajemo i onih koje nas mogu čekati u budućnosti. Nove bolesti i epidemije zahtevaju novo oružje za borbu, istorija medicine je upravo to, odgovor na nove izazove i nepoznate neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i mikroorganizama suočavamo - istakla je ministarka zdravlja Grujičić.
Ona je posebnu zahvalnost, tom prilikom, uputila i ministru Vučeviću i Ministarstvu odbrane, kao i ostalim institucijama koji su doprineli realizaciji ovog važnog projekta.

Savremeni objekat, u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, sadržaće više povezanih laboratorija u kojima će se raditi istraživanja i dijagnostika najsavremenijom opremom. Nova laboratorija biće dostupna i drugim dijagnostičkim i naučno-istraživačkim ustanovama u Srbiji što će doprineti unapređenju sistema kontrole masovnih zaraznih bolesti kroz uvođenje novih dijagnostičkih procedura.
Današnjem polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici institucija u našoj zemlji, Svetske banke, Svetske zdravstvene organizacije i zaposleni u Torlaku.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.02.2024
mp4 (81,62 MB)
Polaganje kamena temeljca