Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2024.

Састанак министра Вучевића са представницима Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (AIPAC)Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са представницима Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (AIPAC), који бораве у Републици Србији, а које је предводио председник те организације Мајкл Тучин.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да су овакви сусрети прилика да се кроз отворени разговор размотре различита питања, а све с циљем изналажења најбољих решења која ће бити у обостраном интересу.
 
Србија високо уважава сарадњу са Сједињеним Америчким Државама, нагласио је министар Вучевић, додајући и да се наставља процес унапређења билатералне војне сарадње са САД и да у складу са својим националним интересима Србија изграђује партнерске односе са свим релевантним међународним актерима. 

На данашњем састанку министар Вучевић рекао је да Србија наставља да буде одговоран и кредибилан партнер, као и да ће, у складу са својим јасним политичким опредељењем, остати војно неутрална држава.
 
Министар Вучевић истакао је да Србија принципијелно заступа став о суверенитету сваке државе и привржена је поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности.
 
Он је нагласио да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији комплексна и да мноштво ирационалних одлука приштинских власти и њихова константна примена механизама силе доприносе  погоршавању безбедносне ситуације. Како је истакао, Србија је посвећена мирном решавању свих питања кроз разговоре са Приштином и пуно поштовање Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума и одлучна да у складу са основним принципима међународног права заштити свој суверенитет и безбедност грађана.

Представници Америчко-јеврејског комитета за јавне послове изразили су наду да ће се сарадња са нашом земљом подићи на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.
 
Данашњи сусрет са представницима Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (AIPAC) био је прилика и за разговор о бројним актуелним темама, са посебним освртом на геополитичке и безбедносне, као и о могућим модалитетима сарадње у различитим областима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.02.2024
mp4 (59,31 MB)
Састанак