Министарство одбране Републике Србије
 
19.02.2024.

Министар Вучевић присуствовао обележавању Дана Универзитета одбране



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана Универзитета одбране у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности је присуствовала министарка здравља др Даница Грујичић.

Том приликом, министру Вучевићу уручена је Плакета Универзитета одбране као захвалност за сарадњу, допринос развоју војног образовања и подршку у реализацији наставног процеса и научноистраживачке делатности. Плакету је министру одбране уручио ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић.

Министар Вучевић, обраћајући се присутнима, рекао је да је Универзитет одбране као установа Министарства одбране уједно и кровна институција српског војног школства, али и институција која има традицију скоро два века.

- У деценијама које су претходиле оснивању Универзитета одбране, војно школство је било део различитих организационих делова при Министарству одбране, односно нашој војсци, а онда је држава одлучила да се формира јединствен Универзитет да би се управо на тој потреби објединили наставно-образовни и научно-истраживачки капацитети, који би у синтези дали боље и значајније резултате. Данас имамо јединствену, самосталну, високошколску установу чији су сви ресурси усмерени ка формирању, образовању, васпитању, обуци и усавршавању старешина Војске Србије - рекао је министар Вучевић.

Он је нагласио да је квалитет официра који завршавају основне академске студије Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије изузетан и да се то потврђује из године у годину.

- Томе у великој мери доприноси чињеница да је академска заједница у Србији препознала неопходност научног изучавања оружане борбе кроз војне науке. На томе и овом приликом захваљујемо у име Министарства одбране свим универзитетима у Републици Србији и иностранству који сарађују са нашим Универзитетом - истакао је министар одбране указујући на значај сарадње са другим високошколским установама ради размене знања.

Живимо у временима брзих промена, рекао је Министар Вучевић, па Универзитет одбране има задатак да се мења и осавремењује, подједнако се равнајући према захтевима Војске Србије и академске заједнице у Србији.

- Чувена сентенца – „знање је моћ“ – добила је у савременом свету, у доба информационо-технолошке револуције, најочигледније доказе своје апсолутне истинитости. Када је одбрана државе у питању, моћи знања потребно је додати одређене врлине и карактере. Знању је потребно додати одважност, родољубље, истрајност и постојану част, способност да се генерацијама, у континуитету, стреми остваривању националних интереса, да би успех био загарантован. Зато је нужно да на Универзитету одбране раде наставници који, поред тога што прате развој своје науке и осавремењују наставне планове и програме, својим понашањем и животима сведоче вредности официрског кодекса части Војске Србије, који примером васпитају и поуком буде врлине наших кадета. И зато је ваша улога огромна. Ви стварате и школујете бранитеље наше, оне који живе наизглед исте животе као и сви други људи, али који су спремни и заклети да у сваком моменту и по сваку цену ставе све за одбрану наше отаџбине. И то мора да се цени и то мора да се зна – нагласио је министар Вучевић.

Он је, том приликом, говорећи о времену пред нама, истакао три задатка Универзитета одбране.

Први задатак, како је истакао министар Вучевић, односи се на школовање официра на основним академским студијама и усклађивање студијских програма потребама Војске Србије, а посебно у светлу обавезног служења војног рока.

- Универзитет одбране мора да прати све што се дешава на нивоу државе, Министарства одбране и Војске Србије и не може да буде изоловано острво, него део јединственог система. То се, такође, односи и на све нивое школовања које реализујете. Квалитет образовања мора да буде прва брига, и да будете актуелни у погледу свих дешавања у свету – рекао је министар одбране.

Други важан задатак, како је указао, који предстоји Универзитету одбране јесте да научноистраживачку делатност прецизније усмери ка проучавању  појава, процеса и пракси које су од стратегијског значаја за војне и одбрамбене способности Републике Србије.

Као трећи задатак, министар Вучевић означио је продубљивање међународне војне сарадње у области школовања и усавршавања официра како би у времену безбедносних изазова, својим знањем, имали изграђен снажан одвраћајући фактор.

Говорећи о значају образовања официра, ректор Универзитета одбране бригадни генарал проф. др Бобан Ђоровић истакао је њихову војну и моралну спрему, професионална знања и непоколебљиво родољубље.

- Официрски позив се, ипак, не исцрпљује у знању и искуству, јер је нужно прожет војним етосом, с којим живи и без кога умире. За разлику од других друштвених норми које се уче, моралне норме се осећају. Стога је неопходно да се у Универзитету одбране живи у складу са кодексом части Војске Србије - рекао је ректор Универзитета одбране и додао да се Универзитет с пажњом односи према кадетима и ученицима, имајући у виду да и друге војске и њихове високошколске установе препознају да је неговање талената императив савременог војног образовања.

На данашњој свечаности уручене су дипломе онима који су стекли звање доктора наука на Универзитету одбране, које су уручили ректор Универзитета одбране, начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић и декан Медицинског факултета ВМА проф. др Соња Марјановић.

Присутнима се обратио и кадет проректор Универзитета одбране Милош Ђорђевић који је истакао да се кроз науку, културу и уметност учи како се чува историја од заборава.

- Поштовањем традиције и љубављу према отаџбини уз свесне навике гради се дисциплина која нас води ка части и јунаштву, као истинска одлика официра. Официр својим примером правда поверење које му је указала Србија, те уз озбиљност и одговорност поносно обавља своју дужност доносећи одмерене одлуке. Најчаснијем позиву поред свега осталог, одговара се родољубљем уз негу духовних и моралних вредности, оданошћу и војничким врлинама, уз дела којих се преци не стиде, а којима ће се потомци поносити - рекао је кадет проректор Ђорђевић.

На свечаности су уручене и захвалнице Универзитета одбране за сарадњу Управи за односе са јавношћу Министарства одбране, Команди за обуку, Фонду за науку Републике Србије, Медицинском факултету у Београду, а признања су уручена и наставницима којима је престао радни однос у протеклој години, као и најбољим кадетима.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, представници научних и образовних институција, као и бројни гости.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.02.2024
mp4 (539,57 MB)
Обраћање министра Вучевића
19.02.2024
mp4 (520,76 MB)
Обраћање бригадног генерала Ђоровића
19.02.2024
mp4 (244,05 MB)
Обраћање кадета Ђорђевића
19.02.2024
mp4 (182,91 MB)
Свечаност