Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2024.

Променaдни дефиле Репрезентативног оркестра Гарде у Београду



Поводом обележавања Дана државности Србије – 15. фебруара, Репрезентативни оркестар Гарде, заједно са Оркестром полиције Министарства унутрашњих послова, извео је вечерас променадни дефиле у центру престонице, Кнез Михаиловом улицом до Трга републике.

Репрезентативни оркестар Гарде започео је дефиле извођењем композиције „Марш краља Александра Обреновића“, надомак Библиотеке града Београда, а окупљени грађани имали су прилику да чују наизменично извођење два оркестра главном београдском улицом. На репертоару су се смењивали маршеви, корачнице, као и сплет српских игара и песама. Окупљена публика, посебно најмлађи међу њима, испратила је аплаузом сваку нумеру изведену на неколико места дуж пешачке зоне.

Велика завршница дефилеа одиграла се на платоу Трга републике, када су два оркестра заједнички интерпретирала најпознату корачницу „Марш на Дрину“.

Дан државности Србије обележава се прослављањем државног празника - Сретења, установљеном у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум сматра се најбитнијим у политичком, културном и историјском календару Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.02.2024
mp4 (72,93 MB)
Дефиле