Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2024.

Promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu



Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije – 15. februara, Reprezentativni orkestar Garde, zajedno sa Orkestrom policije Ministarstva unutrašnjih poslova, izveo je večeras promenadni defile u centru prestonice, Knez Mihailovom ulicom do Trga republike.

Reprezentativni orkestar Garde započeo je defile izvođenjem kompozicije „Marš kralja Aleksandra Obrenovića“, nadomak Biblioteke grada Beograda, a okupljeni građani imali su priliku da čuju naizmenično izvođenje dva orkestra glavnom beogradskom ulicom. Na repertoaru su se smenjivali marševi, koračnice, kao i splet srpskih igara i pesama. Okupljena publika, posebno najmlađi među njima, ispratila je aplauzom svaku numeru izvedenu na nekoliko mesta duž pešačke zone.

Velika završnica defilea odigrala se na platou Trga republike, kada su dva orkestra zajednički interpretirala najpoznatu koračnicu „Marš na Drinu“.

Dan državnosti Srbije obeležava se proslavljanjem državnog praznika - Sretenja, ustanovljenom u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum smatra se najbitnijim u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.02.2024
mp4 (72,93 MB)
Defile