Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2024.

Председник Вучић уручио Сретењски орден Галерији Дома Војске Србије Београд



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је вечерас, поводом Дана државности, одликовања заслужним појединцима и институцијама, на свечаности у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Уручењу одликовања присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Тим поводом, председник Републике одликовао је Сретењским орденом другог степена Галерију Дома Војске Србије Београд Медија центра “Одбрана” Управе за односе са јавношћу за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима поводом 70 година постојања. Председник Вучић орден је уручио директорки Медија центра “Одбрана” пуковнику Биљани Пашић.

Председник Републике, на церемонији доделе одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, истакао је да данас обележавамо два најважнија догађаја у оснивању српске државе и да су управо људи оно што их спаја, а без чијег жара и жртве ништа не би било могуће.

- Данас, 40 дана после Божића, ми славимо Сретење, најважнији датум у верском, политичком, културном и историјском календару Србије. За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда - истакао је председник Вучић обраћајући се присутнима.

Он је рекао да обележавамо два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе - први је ослободилачка револуција, а други је организација и уређење државе.

- При том су један и други тесно повезани, зависе један од другог, условљавају се међусобно. Али ћу данас, пре него што вам уручим признања, да укажем на ону по мени најважнију везу међу њима. Та веза су људи, они који су имали снаге да оба велика посла изнесу, па и по цену сопствене жртве. Они чији су снови били толико велики, да су морали бити остварени - рекао је председник Србије.

Председник Вучић  истакао да Србија данас није ништа друго него одсјај оне ватре која је у њима горела.

- Историја је ту веома јасна. Све ми можемо да замислимо, све да до танчина испланирамо, израчунамо, али без људи, без тог жара који само у њима може да постоји, без њихове спремности, снаге, вере, ниједан посао не може да буде не само завршен, него ни започет на прави начин - нагласио је председник Вучић и додао “данас у нелаким временима потребни су нам Карађорђева храброст, снага и упорност као и Милошева мудрост, проницљивост и стрпљење, потребно нам је да чувамо мир, да будемо мудри, али једна ствар нема цену, а то је слобода Србије”.

Председник Републике истакао је да је за Србију увек добро да одабира пут слободе, јер Срби не воле да робују било коме. Он је нагласио да су они који су подигли српске устанке правили државу у сенци три велике царевине: Турске, Аустроугарске и Русије.

- Народ који је радије ратовао него плаћао порез и био отпоран на сваку врсту организовања осим оног у својој кући. И све то тешко да би неко други могао и да издржи и да реши осим тог лукавог, неписменог, свињарског трговца Милоша Обреновића - рекао је председник Вучић истичући да је Милош Обреновић на сваки могући начин градио Србију и њену аутономију најпре, а затим и самосталну државу.

Председник Србије нагласио да није важно што је Сретењски устав трајао тек неколико недеља и био укинут због притиска великих сила, јер је он поставио темеље, а да је све после тога само надградња на коју и дан данас ми само додајемо.

- Зато, поштовани лауреати, када добијете ово признање, важно је да знате и ви и сви други, да се оно додељује људима који настављају тај важан посао, посао великих. И додељује се за сваки корак, попут оног Карађорђевог који је направио за Србију -  рекао је председник Вучић.

Том приликом, он је замолио будуће лауреате да наставе да ходају истим корацима имајући на уму да су најважнији принципи постављени вековима раније, да су их знали и Карађорђе и Милош Обреновић.

- Морамо да пазимо на односе са људима, да чувамо старо, уз прихватање новог, да развијамо земљу, да економски напредујемо, да чувамо мир, али да не дамо ни своју војску, ни своје небо, ни своју земљу. И да никада никоме не дозволимо да нам узме нашу црвено-плаво-белу тробојку, јер она је симбол свих наших победа, она је симбол наше слободе – истакао је председник Србије.

Директорка Медија центра пуковник Пашић истакла је да је велика част што је Галерија Дома Војске Србије добитник Сретењског ордена поводом седам деценија њеног постојања и рада.

- Прилика је и да се осврнемо уназад са великим поштовањем према свима онима који су заслужни за неговање овакве традиције. Ово признање мотивише све нас да наставимо са својим радом још јаче, енергичније и одговорније имајући у виду да култура има моћ да повеже људе и обогаћује њихове животе – рекла је пуковник Пашић.

Награђенима су се обратили и одржали беседу председник Покрајинске владе Игор Мировић и академик Бела Балинт.

Указом председника Републике, највиша државна одличја, додељена су појединцима, институцијама и  удружењима у области културе, медицине, привреде, спорта, дипломатије, науке, уметности...
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.02.2024
Обраћање председника Вучића
15.02.2024
mp4 (63,67 MB)
Изјава пуковника Биљане Пашић
15.02.2024
mp4 (220,42 MB)
Свечаност