Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2024.

Централна државна церемонија поводом Дана државности Републике Србије



Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић предводио је данас Централну државну церемонију поводом Дана државности Републике Србије, код Споменика вожду Карађорђу у Орашцу.

Данашњој свечаности присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, чланови Владе Србије, представници државних институција Републике Србије и Републике Српске, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници дипломатског и војно-дипломатског кора и бројни грађани.

Обележавање Дана државности почело је поменом Карађорђу и устаницима који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством. Том приликом, венце на споменик вођи Првог српског устанка положили су министар Вучевић и председник Републике Српске Додик.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић истакао је да је једна од основних околности које формирају личност сваког човека његова прошлост, као и прошлост његове породице, предака и народа.

- Та прошлост представља једно невидљиво, али врло јако утемељење, оријентир како ћемо напред, путоказ и надахнуће да се сетимо ко смо и шта смо. То је дух прошлих времена и живо сећање на оно што нас обележава и што нас чини каквим јесмо. Свако ко је с резигнацијом одбијао да буде оно што јесте и што једино може бити, губио се у времену и простору. Покушавао је да се прикаже другачијим, различитим. Да вредности и тековине наше представи као ругло, да је све туђе лепше и боље. Некада је та негација себе и свога ишла и у самонегацију и аутошовинизам. У охолост презира према себи и своме – рекао је министар Вучевић и додао да се тај бунт против самога себе на крају увек завршавао погубно, јер се на тај начин увек радило у корист своје штете и да то важи како за појединце, тако и за читав народ.

Министар обране рекао је да нације и појединци утемељени у свом бићу имају велику предност, а то је да свесни себе, својих мана и врлина могу да бирају пут успеха.

- Постоји нешто што нам струји кроз крвоток, кроз мишице и цео организам. Нешто што надахњује нашу душу, што нас држи и вуче ка напред. То нешто је вера. Вера је све. Вера у себе и свој род. Вера у брата, у мајку, у оца, у Бога, у народ. Вера да смо били синови и кћери царски. Да је за оним брдима разорен двор и да је мојега цара баш тамо једном био јуначки збор. И вера да ћемо спокој наћи кад Србин више не буде роб. На овом је месту био управо један такав јуначки збор – нагласио је министар Вучевић.

Он је рекао да су наши преци те 1804. године, на данашњи празник, били надахнути вером и сном о слободи и равноправности.

- А не може бити да сељак створи ни из чега своју слободу у једној феудалној држави. Нема кроз историју света таквог примера. Не може бити да голи и боси победе светску силу. Не може бити да гладни, понижени и поражени устану из пепела и да их признају сви они у Европи и свету, који су зарад својих интереса првенствено бринули о здрављу, како су тада говорили, болесника са Босфора. Како да се не дивимо тој снази народној, тој жртви и вери која је створила ову нашу Србију из праха и пепела. Како да не призивамо, не певамо, не славимо оне који ништа нису имали, а створили су државу, који беху потпуно сами и остављени да умру. А који васкрснуше у слави и васпоставише данас нас – рекао је министар одбране.

Како је истакао министар Вучевић, лепота и величина наше прошлости осведочена је још једном на овај исти свети дан Сретења Господњег.

- Онда када смо 1835. године опет стварајући народну државу, државу по мери свих грађана, први у Европи уставом укинули ропство и феудализам, написали Устав који је до данашњег дана остао симбол демократичности, којим беху прокламована права и слободе свих грађана, независност судства, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана и равноправност свих без обзира на веру и националност. Онда када је народни дух жеље за слободом и равноправношћу засијао неугасивим сјајем у нашој Србији тако да свакоме, у земљи и иностранству, увек у лице можемо да кажемо да је наша правна мисао била родоначелник људских права и слобода, уставне поделе на законодавну, извршну и судску власт. Ко то може да оспори и какав је то онда дух наш? И сада се поставља питање да ли је предност или недостатак да будемо утемељени у нашој прошлости и да нам она буде мотив за будућност? Да ли имамо чега да се стидимо – рекао је министар одбране.

Министар Вучевић истакао је да се српски народ поноси народним бићем и народном душом из које смо потекли и слободом коју смо освојили и стекли.

- Поносимо се што смо потомци оних који су целом свету показали да су способни да остваре слободу. И сваки пут када чујемо реч Србија ми се поносимо. Поносимо се, јер знамо и осећамо у венама својим колико је бесмртних предака наших пало за ову реч. И за сан о слободи и равноправности који се Србија зове. Сваки пут када користимо ту свету реч треба то да имамо на уму. То је наше утемељење и наша унутрашња снага, да уградимо себе у мозаик слободне и спокојне „Мајке Србије“. Нека живи дух наших предака данас кроз нас, а сутра кроз наше потомке и нека нас води у сигурну будућност – закључио је министар одбране и истакао да му је част што у име председника Републике Србије Александра Вучића данас у Орашцу може свима да честита Дан државности.

Председник Републике Српске Додик, честитајући празник, указао је на значај саборности за српски народ и указао да је важно да велике и значајне празнике заједно прослављамо.

- То је тако захваљујући државном руководству Србије, на челу са председником Вучићем, који је имао осећај да све важне празнике и за Србију и Републику Српску славимо и обележавамо заједно. И посебно сам поносан што имам прилику данас овде да искажем своју срећу поводом такве одлуке председника Вучића и да искажем своје задовољство чињеницом да то траје осам или девет година у континуитету – рекао је Додик подсећајући на најзначајније историјске околности које су допринеле да данас овај дан прослављамо као Дан државности.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић подсетио је да је цео тадашњи свет чуо да су Срби кренули у борбу за слободу и дивио се нашим прецима.

- Пре тачно 220 година на овом месту окупили су се највиђенији људи српског народа и донели једну од најважнијих одлука у нашој историји, решили су да крену у борбу за слободу коју су генерације пре њих сањали вековима. Имали су пред собом најузвишенији циљ који сваки човек и сваки народ могу себи да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ – истакао је министар Дачић.

Централна државна церемонија обележавања Дана државности традиционално се одржава, уз највише државне и војне почасти, у Марићевића јарузи у Орашцу, где је донета одлука о подизању устанка против Турака.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.02.2024
mp4 (556,54 MB)
Обраћање министра Вучевића
15.02.2024
mp4 (147,92 MB)
Централна државна церемонија поводом Дана државности