Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2024.

Centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Republike Srbije



Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević predvodio je danas Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana državnosti Republike Srbije, kod Spomenika voždu Karađorđu u Orašcu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, predstavnici državnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora i brojni građani.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom. Tom prilikom, vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su ministar Vučević i predsednik Republike Srpske Dodik.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da je jedna od osnovnih okolnosti koje formiraju ličnost svakog čoveka njegova prošlost, kao i prošlost njegove porodice, predaka i naroda.

- Ta prošlost predstavlja jedno nevidljivo, ali vrlo jako utemeljenje, orijentir kako ćemo napred, putokaz i nadahnuće da se setimo ko smo i šta smo. To je duh prošlih vremena i živo sećanje na ono što nas obeležava i što nas čini kakvim jesmo. Svako ko je s rezignacijom odbijao da bude ono što jeste i što jedino može biti, gubio se u vremenu i prostoru. Pokušavao je da se prikaže drugačijim, različitim. Da vrednosti i tekovine naše predstavi kao ruglo, da je sve tuđe lepše i bolje. Nekada je ta negacija sebe i svoga išla i u samonegaciju i autošovinizam. U oholost prezira prema sebi i svome – rekao je ministar Vučević i dodao da se taj bunt protiv samoga sebe na kraju uvek završavao pogubno, jer se na taj način uvek radilo u korist svoje štete i da to važi kako za pojedince, tako i za čitav narod.

Ministar obrane rekao je da nacije i pojedinci utemeljeni u svom biću imaju veliku prednost, a to je da svesni sebe, svojih mana i vrlina mogu da biraju put uspeha.

- Postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišice i ceo organizam. Nešto što nadahnjuje našu dušu, što nas drži i vuče ka napred. To nešto je vera. Vera je sve. Vera u sebe i svoj rod. Vera u brata, u majku, u oca, u Boga, u narod. Vera da smo bili sinovi i kćeri carski. Da je za onim brdima razoren dvor i da je mojega cara baš tamo jednom bio junački zbor. I vera da ćemo spokoj naći kad Srbin više ne bude rob. Na ovom je mestu bio upravo jedan takav junački zbor – naglasio je ministar Vučević.

On je rekao da su naši preci te 1804. godine, na današnji praznik, bili nadahnuti verom i snom o slobodi i ravnopravnosti.

- A ne može biti da seljak stvori ni iz čega svoju slobodu u jednoj feudalnoj državi. Nema kroz istoriju sveta takvog primera. Ne može biti da goli i bosi pobede svetsku silu. Ne može biti da gladni, poniženi i poraženi ustanu iz pepela i da ih priznaju svi oni u Evropi i svetu, koji su zarad svojih interesa prvenstveno brinuli o zdravlju, kako su tada govorili, bolesnika sa Bosfora. Kako da se ne divimo toj snazi narodnoj, toj žrtvi i veri koja je stvorila ovu našu Srbiju iz praha i pepela. Kako da ne prizivamo, ne pevamo, ne slavimo one koji ništa nisu imali, a stvorili su državu, koji behu potpuno sami i ostavljeni da umru. A koji vaskrsnuše u slavi i vaspostaviše danas nas – rekao je ministar odbrane.

Kako je istakao ministar Vučević, lepota i veličina naše prošlosti osvedočena je još jednom na ovaj isti sveti dan Sretenja Gospodnjeg.

- Onda kada smo 1835. godine opet stvarajući narodnu državu, državu po meri svih građana, prvi u Evropi ustavom ukinuli ropstvo i feudalizam, napisali Ustav koji je do današnjeg dana ostao simbol demokratičnosti, kojim behu proklamovana prava i slobode svih građana, nezavisnost sudstva, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i ravnopravnost svih bez obzira na veru i nacionalnost. Onda kada je narodni duh želje za slobodom i ravnopravnošću zasijao neugasivim sjajem u našoj Srbiji tako da svakome, u zemlji i inostranstvu, uvek u lice možemo da kažemo da je naša pravna misao bila rodonačelnik ljudskih prava i sloboda, ustavne podele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ko to može da ospori i kakav je to onda duh naš? I sada se postavlja pitanje da li je prednost ili nedostatak da budemo utemeljeni u našoj prošlosti i da nam ona bude motiv za budućnost? Da li imamo čega da se stidimo – rekao je ministar odbrane.

Ministar Vučević istakao je da se srpski narod ponosi narodnim bićem i narodnom dušom iz koje smo potekli i slobodom koju smo osvojili i stekli.

- Ponosimo se što smo potomci onih koji su celom svetu pokazali da su sposobni da ostvare slobodu. I svaki put kada čujemo reč Srbija mi se ponosimo. Ponosimo se, jer znamo i osećamo u venama svojim koliko je besmrtnih predaka naših palo za ovu reč. I za san o slobodi i ravnopravnosti koji se Srbija zove. Svaki put kada koristimo tu svetu reč treba to da imamo na umu. To je naše utemeljenje i naša unutrašnja snaga, da ugradimo sebe u mozaik slobodne i spokojne „Majke Srbije“. Neka živi duh naših predaka danas kroz nas, a sutra kroz naše potomke i neka nas vodi u sigurnu budućnost – zaključio je ministar odbrane i istakao da mu je čast što u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića danas u Orašcu može svima da čestita Dan državnosti.

Predsednik Republike Srpske Dodik, čestitajući praznik, ukazao je na značaj sabornosti za srpski narod i ukazao da je važno da velike i značajne praznike zajedno proslavljamo.

- To je tako zahvaljujući državnom rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, koji je imao osećaj da sve važne praznike i za Srbiju i Republiku Srpsku slavimo i obeležavamo zajedno. I posebno sam ponosan što imam priliku danas ovde da iskažem svoju sreću povodom takve odluke predsednika Vučića i da iskažem svoje zadovoljstvo činjenicom da to traje osam ili devet godina u kontinuitetu – rekao je Dodik podsećajući na najznačajnije istorijske okolnosti koje su doprinele da danas ovaj dan proslavljamo kao Dan državnosti.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podsetio je da je ceo tadašnji svet čuo da su Srbi krenuli u borbu za slobodu i divio se našim precima.

- Pre tačno 220 godina na ovom mestu okupili su se najviđeniji ljudi srpskog naroda i doneli jednu od najvažnijih odluka u našoj istoriji, rešili su da krenu u borbu za slobodu koju su generacije pre njih sanjali vekovima. Imali su pred sobom najuzvišeniji cilj koji svaki čovek i svaki narod mogu sebi da postave. Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod – istakao je ministar Dačić.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti tradicionalno se održava, uz najviše državne i vojne počasti, u Marićevića jaruzi u Orašcu, gde je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.02.2024
mp4 (556,54 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
15.02.2024
mp4 (147,92 MB)
Centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti