Министарство одбране Републике Србије
 
11.02.2024.

Обележена 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио државни секретар Немања Старовић у пратњи саветника министра одбране Николе Бањца и пуковника Саше Јовића, положила је данас венац крај гробнице краља Милана Обреновића у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори, поводом обележавања 123. годишњице његове смрти.
Државну церемонију одавања почасти краљу Милану Обреновићу, у организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, а обележавању годишњице смрти српског владара присуствовали су и представници Покрајинског секретаријата, општине Ириг као и удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова.
Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама Берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан преминуо је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори. Остао је упамћен по успешним реформама које ће имати дугорочне последице, попут врло успешне реформе војске, као и опште убрзане европеизације Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА