Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2024.

Obeležena 123. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio državni sekretar Nemanja Starović u pratnji savetnika ministra odbrane Nikole Banjca i pukovnika Saše Jovića, položila je danas venac kraj grobnice kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori, povodom obeležavanja 123. godišnjice njegove smrti.
Državnu ceremoniju odavanja počasti kralju Milanu Obrenoviću, u organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić, a obeležavanju godišnjice smrti srpskog vladara prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata, opštine Irig kao i udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.
Kralj Milan Obrenović vladao je Srbijom od 1868. do 1889. godine. Tokom tog perioda vođeno je više oslobodilačkih ratova, a Srbija je stekla međunarodno priznanje odlukama Berlinskog kongresa od 13. jula 1878. godine. Kralj Milan preminuo je u Beču 11. februara 1901. godine, a sahranjen je u grobnici koja se nalazi u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori. Ostao je upamćen po uspešnim reformama koje će imati dugoročne posledice, poput vrlo uspešne reforme vojske, kao i opšte ubrzane evropeizacije Srbije.
photoFOTOGALERIJA