Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2024.

Састанак министара одбране Србије и НемачкеПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом у Дому Гарде на Топчидеру.

Уз свечани дочек пред стројем Гарде Војске Србије и након интонирања химни одржани су тет-а-тет разговори министара Вућевића и Писторијуса, као и састанак делегација две земље.

На данашњем састанку министар Вучевић са немачким колегом разговарао је о политичко-безбедносној ситуацији у региону и шире, а сусрет је био прилика и да се на стратешком нивоу размотре модалитети од значаја за наставак сарадње у области одбране.

Министар Вучевић рекао је да су стабилност и просперитет од изузетног значаја за наше две земље и да у том смислу постоји редован и интензиван политички дијалог на највишем нивоу. Он је додао и да су билатерални односи две земље развијени на свим пољима и да постоји обострано настојање за њихово даље унапређење.

Током данашњег разговора, министар Вучевић је нагласио да је стратешко дугорочно опредељење Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе, као и да настави да ради на унапређењу  односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Министар Вучевић је немачком колеги указао да ситуација на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост Србије, пре свега када је реч о безбедности српског становништва на северу Покрајине, услед низа крајње неодговорних потеза привремених приштинских институција. Он је додао да српска страна остаје посвећена процесу дијалога као једином начину решавања свих питања у циљу бољег живота свих грађана на Косову и Метохији.

Говорећи о сарадњи у области одбране са СР Немачком, министар Вучевић је констатовао да постоји простор за њено квантитативно и квалитативно унапређење у обостраном интересу.

Том приликом, министар Вучевић истакао је значај сарадње у области школовања и усавршавања, док у области  војноекономске сарадње најзначајнији аспект представља сарадња са компанијом AIRBUS, која се односи на набавку хеликоптера „Х-145М“.

Министар Писторијус захвалио је министру Вучевићу на прилици да данас разговарају о различитим темама. Он је посебно нагласио значај стабилности у региону и осврнуо се на унапређење сарадње у областима од заједничког интереса. Немачки министар одбране је, такође, истакао да је у приближавању Западног Балкана Европској унији неопходно одржавање мира и одсуство криза.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.02.2024
mp4 (149,43 MB)
Дочек и састанак