Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2024.

Састанак са министром одбране Савезне Републике НемачкеПредседник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом, са којим се, у отвореном и искреном разговору, сагласио да су мир и стабилност од пресудног значаја за све, како у региону, тако и у Европи.

Састанку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

"И поред чињенице да имамо различита виђења по многим питањима, сагласни смо да су мир и стабилност од највећег значаја за све и да никоме није у интересу било каква ескалација и нестабилност. Ми смо поносни што припадамо једној слободној, самосталној и независној држави која жели да настави свој европски пут", рекао је председник Вучић у обраћању на заједничкој конференцији за медије и, том приликом, изразио захвалност немачком министру на подршци европском путу Србије и региона, јер то може да буде и мировни пројекат, али и допринесе нашем укупном економском и социјалном развоју.
Председник Вучић је истакао да је разговор са министром Писторијусом био изузетно отворен и сасвим искрен.
 
"Када водите разговор у рукавицама, нисте увек сасвим сигурни ни шта сте чули, ни шта сте рекли. Захваљујем се господину Писторијусу на посети Републици Србији. Немачка је за нашу земљу најважнији економски партнер", закључио је председник.
Министар одбране Савезне Републике Немачке Борис Писторијус изјавио је да је разговор био кратак, отворен и искрен, те да је закључено да је Србија највећа економија Западног Балкана и партнер Немачке. Министар Писторијус је нагласио да то што је Србија највећа економија, значи да има и највећу одговорност. Он је додао да се види велики потенцијал за развој кроз интеграцију региона, што је важно и за чланство у ЕУ.

"Јединствени смо и у томе да са ескалацијом може да буде штете. Мудрост у политичком животу је да морају да се праве компромиси и превазиђе прошлост и да спречимо ескалацију и тензије. Насиље и претње нису средство политичког условљавања", рекао је министар Писторијус. Он је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, истакао да је током посете јужној српској покрајини позвао на дијалог и да је био јасан да се свака легитимна мера мора донети да нико не трпи штету и да постоје прелазни рокови, без заоштравања ситуације.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.02.2024
mp4 (466,09 MB)
Обраћање председника Александра Вучића - први деo
07.02.2024
mp4 (412,35 MB)
Обраћање председника Александра Вучића - други део
07.02.2024
mp4 (492,17 MB)
Обраћање министра одбране Немачке
07.02.2024
mp4 (47,69 MB)
Састанак