Министарство одбране Републике Србије
 
30.01.2024.

Председник Вучић присуствовао реферисању о анализи способности Војске Србије за 2023. годину



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас, са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину, у Дому Гарде на Топчидеру.

Реферисању су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Владе Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и најодговорније старешине у Министарству одбране и Војсци Србије.

Председник Вучић истакао је да је током данашњег састанка разговарано о унапређењу капацитета и да је закључено да је Војска Србије одржала и унапредила своје оперативне способности у претходним годинама, додајући да смо то скупо платили у финансијама, као и да ћемо ове и следеће године платити још више, јер за две и по године долази више од 500 нових оруђа само из домаће индустрије. Председник Републике најавио је, такође, да ће се наставити са улагањем и у све фабрике наменске индустрије и заводе.

Током обиласка статичког дела приказа средстава наоружања и војне опреме Војске Србије, председник Вучић истакао је да морамо страховито да убрзавамо даље наоружавање Војске Србије и да снажимо домаћу индустрију, да имамо бољу попуну јединица те најавио нове јединице опремљене дроновима. Он је оценио да то неће бити лако финансијски испратити, али морамо да се ослонимо на своје капацитете.

Председник Вучић истакао је и да постоји велико интересовање у иностранству за најмодернију верзију српског оклопног транспортера „Лазар-3“. Говорећи о опремању савременим средствима, председник Вучић истакао је да је наручена производња 80 „Лазара“, 112 „Милоша“, као и да се очекује да стигне важан систем из Руске Федерације, који служи за електронско ометање. Он је, такође, рекао да су обезбеђена средства за 701 систем наоружања и да остаје да се нађу средства за још 853 система из домаће индустрије.

Председник Републике изразио је уверење да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа који ће бити домаће производње.

- Верујем да ћемо у сарадњи са бројним привредницима и домаћом памети моћи да до краја године покажемо велику количину дронова-самоубица или дронова-камиказа. Све ће бити домаће производње и то ће представљати велику предност Србије у односу на окружење – рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, набавка новог оружја захтева још војника и обуке те истакао да ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

- Увек вам више оде на повећање плата зато што то није једнократан трошак, али огроман новац нам одлази на оружје и оруђе. Ово је нама најважнији састанак у Војсци Србије, који имамо једном годишње, где се бавимо ситуацијом и оним шта би требало урадити у наредних годину дана – поручио је председник Вучић.

Србија је озбиљна држава која има озбиљну војску, закључио је председник Вучић додајући да се спремамо да сачувамо своју земљу, јер у садашњим условима „ако немате довољно снажну војску нећете имати ни земљу ни државу“.

- У складу с тим морамо да оснажимо нашу одбрану и концепт такозване тоталне одбране, морамо да будемо спремни, никога не угрожавамо, чувамо земљу и одвраћамо потенцијалне агресоре – нагласио је председник Вучић током обиласка.  

Министар Вучевић нагласио је да је Војска Србије данас упознала државно руководство, пре свега председника Републике и врховног команданта, са анализом стања оперативне и функционалне оспособљености Војске Србије за 2023. годину.

- Разговарали смо и о задацима, плановима и за 2024. годину и искористили данашњи скуп да прикажемо део наоружања и војне опреме кроз овај статички део, са чим располаже Војска Србије, али и шта су развојни програми који се спроводе и кроз Војнотехнички институт и оно што раде остали делови наменске индустрије Србије. Позитивно су оцењени резултати рада Војске Србије у 2023. години, очигледан је напредак – истакао је министар Вучевић.

Он је истакао и да је на данашњем састанку, такође, разговарано и о ономе што треба да се унапреди.

- Задовољан сам оним што су припадници Војске Србије радили у 2023. години и користим прилику да честитам и начелнику Генералштаба и свим припадницима Војске Србије на извршеним задацима и оствареним циљевима у 2023. години, с напоменом да су задаци и циљеви још виши у 2024. години. Хвала и председнику Републике на стрпљењу да поделимо са њим све оно о чему размишљамо и шта су наша очекивања, односно захтеви – нагласио је министар Вучевић.

Министар Вучевић је, такође, захвалио и председнику Републике Српске Милораду Додику што је данас био са нама, као и председници Владе, председнику Народне скупштине и министру финансија на подршци у години за нама, без које Војска Србије не би могла да оствари све оно што је урадила.  

- Чека нас много задатака у 2024. години, верујем да ће Војска Србије бити на понос свих грађана Србије, гарант безбедности очувања суверенитета и независности наше државе и најснажнији одвраћајући фактор према свима који нису добронамерни, јер је снажнија војска гарант мира за Србију – поручио је министар Вучевић.

Председник Републике Српске Додик захвалио је на прилици да данас види Војску Србије која је, како је истакао, сваке године све боље опремљена и обучена и усмерена ка томе да очува мир за Србију и сав српски народ. Он је честитао државном руководству на опредељењу да Србија у оквиру своје стратегије неутралности ојача своју одбрамбену моћ.

- Несумњиво је да је Србија данас најјача одбрамбена снага у региону. Српски народ верује у мир и у Републици Српској, верује у Србију, радује нас сваки напредак који Србија показује и њена способност да одбрани свој територијални интегритет и слободу српског народа – рекао је Додик.

На анализи, којом је руководио генерал Мојсиловић, разматрана је безбедносна ситуација у земљи и окружењу од утицаја на способности Војске Србије, борбене могућности Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Територијалних снага, стање у јединицама и укупне способности Војске Србије за реализацију додељених мисија и задатака. Презентован је и додатно образложен предлог Генералштаба Војске Србије за стављање ван снаге одлуке Народне скупштине о обустави обавезе служења војног рока.

Истакнуто је да резултати анализе показују да је наставком опремања савременим наоружањем и војном опремом, ремонтом и модернизацијом перспективних средстава ратне технике, организацијско-мобилизацијском доградњом јединица и интензивном обуком у години за нама настављено свеобухватно јачање способности Војске Србије, која остаје способна да се супротстави могућим облицима угрожавања безбедности.

Закључено је да су планирани и ванредни задаци извршени у потпуности, безбедно и професионално, на чему је врховни командант Војске Србије одао признање свим официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима на служби у Војсци Србије, односно раду у Министарству одбране.

На реферисању су исказани приоритети и потребе Војске Србије у средњорочном периоду и предложене мере за даље унапређење способности, уз захвалност врховном команданту и Влади Републике Србије на снажној подршци плановима и активностима Министарства одбране и Генералштаба усмереним на јачање Војске Србије као фактора мира и стабилности у земљи и региону.

По завршетку анализе, председник Вучић је, са министром Вучевићем и генералом Мојсиловићем, присуствовао приказу савременог наоружања и војне опреме, како из домаћег развоја, тако и из увоза, којима се опремају или ће бити опремљене јединице Војске Србије ове и наредних година.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.01.2024
mp4 (255,84 MB)
Обраћање министра Вучевића
30.01.2024
mp4 (226,21 MB)
Реферисање о анализи способности Војске Србије за 2023. годину