Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.01.2024.

Predsednik Vučić prisustvovao referisanju o analizi sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, u Domu Garde na Topčideru.

Referisanju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i najodgovornije starešine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je tokom današnjeg sastanka razgovarano o unapređenju kapaciteta i da je zaključeno da je Vojska Srbije održala i unapredila svoje operativne sposobnosti u prethodnim godinama, dodajući da smo to skupo platili u finansijama, kao i da ćemo ove i sledeće godine platiti još više, jer za dve i po godine dolazi više od 500 novih oruđa samo iz domaće industrije. Predsednik Republike najavio je, takođe, da će se nastaviti sa ulaganjem i u sve fabrike namenske industrije i zavode.

Tokom obilaska statičkog dela prikaza sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, predsednik Vučić istakao je da moramo strahovito da ubrzavamo dalje naoružavanje Vojske Srbije i da snažimo domaću industriju, da imamo bolju popunu jedinica te najavio nove jedinice opremljene dronovima. On je ocenio da to neće biti lako finansijski ispratiti, ali moramo da se oslonimo na svoje kapacitete.

Predsednik Vučić istakao je i da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera „Lazar-3“. Govoreći o opremanju savremenim sredstvima, predsednik Vučić istakao je da je naručena proizvodnja 80 „Lazara“, 112 „Miloša“, kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske Federacije, koji služi za elektronsko ometanje. On je, takođe, rekao da su obezbeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije.

Predsednik Republike izrazio je uverenje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.

- Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje – rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, nabavka novog oružja zahteva još vojnika i obuke te istakao da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

- Uvek vam više ode na povećanje plata zato što to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije, koji imamo jednom godišnje, gde se bavimo situacijom i onim šta bi trebalo uraditi u narednih godinu dana – poručio je predsednik Vučić.

Srbija je ozbiljna država koja ima ozbiljnu vojsku, zaključio je predsednik Vučić dodajući da se spremamo da sačuvamo svoju zemlju, jer u sadašnjim uslovima „ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu“.

- U skladu s tim moramo da osnažimo našu odbranu i koncept takozvane totalne odbrane, moramo da budemo spremni, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore – naglasio je predsednik Vučić tokom obilaska.  

Ministar Vučević naglasio je da je Vojska Srbije danas upoznala državno rukovodstvo, pre svega predsednika Republike i vrhovnog komandanta, sa analizom stanja operativne i funkcionalne osposobljenosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

- Razgovarali smo i o zadacima, planovima i za 2024. godinu i iskoristili današnji skup da prikažemo deo naoružanja i vojne opreme kroz ovaj statički deo, sa čim raspolaže Vojska Srbije, ali i šta su razvojni programi koji se sprovode i kroz Vojnotehnički institut i ono što rade ostali delovi namenske industrije Srbije. Pozitivno su ocenjeni rezultati rada Vojske Srbije u 2023. godini, očigledan je napredak – istakao je ministar Vučević.

On je istakao i da je na današnjem sastanku, takođe, razgovarano i o onome što treba da se unapredi.

- Zadovoljan sam onim što su pripadnici Vojske Srbije radili u 2023. godini i koristim priliku da čestitam i načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Vojske Srbije na izvršenim zadacima i ostvarenim ciljevima u 2023. godini, s napomenom da su zadaci i ciljevi još viši u 2024. godini. Hvala i predsedniku Republike na strpljenju da podelimo sa njim sve ono o čemu razmišljamo i šta su naša očekivanja, odnosno zahtevi – naglasio je ministar Vučević.

Ministar Vučević je, takođe, zahvalio i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je danas bio sa nama, kao i predsednici Vlade, predsedniku Narodne skupštine i ministru finansija na podršci u godini za nama, bez koje Vojska Srbije ne bi mogla da ostvari sve ono što je uradila.  

- Čeka nas mnogo zadataka u 2024. godini, verujem da će Vojska Srbije biti na ponos svih građana Srbije, garant bezbednosti očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor prema svima koji nisu dobronamerni, jer je snažnija vojska garant mira za Srbiju – poručio je ministar Vučević.

Predsednik Republike Srpske Dodik zahvalio je na prilici da danas vidi Vojsku Srbije koja je, kako je istakao, svake godine sve bolje opremljena i obučena i usmerena ka tome da očuva mir za Srbiju i sav srpski narod. On je čestitao državnom rukovodstvu na opredeljenju da Srbija u okviru svoje strategije neutralnosti ojača svoju odbrambenu moć.

- Nesumnjivo je da je Srbija danas najjača odbrambena snaga u regionu. Srpski narod veruje u mir i u Republici Srpskoj, veruje u Srbiju, raduje nas svaki napredak koji Srbija pokazuje i njena sposobnost da odbrani svoj teritorijalni integritet i slobodu srpskog naroda – rekao je Dodik.

Na analizi, kojom je rukovodio general Mojsilović, razmatrana je bezbednosna situacija u zemlji i okruženju od uticaja na sposobnosti Vojske Srbije, borbene mogućnosti Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, stanje u jedinicama i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju dodeljenih misija i zadataka. Prezentovan je i dodatno obrazložen predlog Generalštaba Vojske Srbije za stavljanje van snage odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

Istaknuto je da rezultati analize pokazuju da je nastavkom opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom, remontom i modernizacijom perspektivnih sredstava ratne tehnike, organizacijsko-mobilizacijskom dogradnjom jedinica i intenzivnom obukom u godini za nama nastavljeno sveobuhvatno jačanje sposobnosti Vojske Srbije, koja ostaje sposobna da se suprotstavi mogućim oblicima ugrožavanja bezbednosti.

Zaključeno je da su planirani i vanredni zadaci izvršeni u potpunosti, bezbedno i profesionalno, na čemu je vrhovni komandant Vojske Srbije odao priznanje svim oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima na službi u Vojsci Srbije, odnosno radu u Ministarstvu odbrane.

Na referisanju su iskazani prioriteti i potrebe Vojske Srbije u srednjoročnom periodu i predložene mere za dalje unapređenje sposobnosti, uz zahvalnost vrhovnom komandantu i Vladi Republike Srbije na snažnoj podršci planovima i aktivnostima Ministarstva odbrane i Generalštaba usmerenim na jačanje Vojske Srbije kao faktora mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

Po završetku analize, predsednik Vučić je, sa ministrom Vučevićem i generalom Mojsilovićem, prisustvovao prikazu savremenog naoružanja i vojne opreme, kako iz domaćeg razvoja, tako i iz uvoza, kojima se opremaju ili će biti opremljene jedinice Vojske Srbije ove i narednih godina.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.01.2024
mp4 (255,84 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
30.01.2024
mp4 (226,21 MB)
Referisanje o analizi sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu