Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2024.

Обележене годишњице смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића ШтурмаДелегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Јовица Матић, положила је данас венце и одала почаст поводом обележавања годишњица смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића Штурма на Новом гробљу у Београду.

Венце на гробове славних војсковођа, у оквиру државне церемоније, положили су и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Београда и удружења која баштине сећања на ослободилачке ратове Србије са почетка 20. века.

Војводе Живојин Мишић и Петар Бојовић и генерал Павле Јуришић Штурм учествовали су у српско-турским ратовима (1876-1878), Српско-бугарском рату 1885. године, балканским ратовима и у Првом светском рату и сви су преминули у Београду, војвода Мишић 20. јануара 1921, војвода Бојовић 19. јануара 1945, а армијски генерал Павле Јуришић Штурм 14. јануара 1922. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА