Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.01.2024.

Obeležene godišnjice smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića ŠturmaDelegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio brigadni general Jovica Matić, položila je danas vence i odala počast povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma na Novom groblju u Beogradu.

Vence na grobove slavnih vojskovođa, u okviru državne ceremonije, položili su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Beograda i udruženja koja baštine sećanja na oslobodilačke ratove Srbije sa početka 20. veka.

Vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović i general Pavle Jurišić Šturm učestvovali su u srpsko-turskim ratovima (1876-1878), Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu i svi su preminuli u Beogradu, vojvoda Mišić 20. januara 1921, vojvoda Bojović 19. januara 1945, a armijski general Pavle Jurišić Šturm 14. januara 1922. godine.
photoFOTOGALERIJA