Министарство одбране Републике Србије
 
17.01.2024.

Летачка обука будућих пилота Војске СрбијеНа војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и у ширем рејону Београда реализује се летачка обука кадета четврте године Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство.

Обукa представља први сегмент летачког оспособљавања кадета за дужности пилота хеликоптера Војске Србије, а изводи се на лаким вишенаменским хеликоптерима „газела“ уз стручно вођство инструктора из 204. ваздухопловне бригаде.

Кадети у овој фази пролазе основну обуку, уз контролне летове са инструктором, самосталне летове, као и вежбе аеродромског и ванаеродромског слетања и полетања. Да би приступили летачкој обуци, они су претходно прошли земаљску припрему, која обухвата познавање карактеристика хеликоптера „газела“ и његових склопова, радио-навигацијске опреме, техника пилотирања, као и теоретске садржаје из области аеродинамике и метеорологије.

У складу са програмом обучавања, кадете у наставку очекује навигацијско, групно, инструментално и ноћно летење, како би били у потпуности оспособљени за овај тип ваздухоплова, а потом и преобука за борбене хеликоптере „гама“ или вишенаменске транспортне хеликоптере Ми-17, чиме се заокружује комплетан процес њихове летачке обуке током студија.
photoФОТОГАЛЕРИЈА