Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2024.

Државни секретар Старовић учествовао на конференцији ,,Концепт војне неутралности и однос Републике Србије са НАТО"



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио државни секретар Немања Старовић, учествовала је данас на конференцији ,,Концепт војне неутралности и однос Републике Србије са НАТО“ у Медија центру у Београду. 
Конференција је реализована на иницијативу Амбасаде Републике Бугарске, а сходно надлежностима које та амбасада обавља у контексту контакт амбасаде НАТО за Србију.

Државни секретар Старовић, том приликом, истакао је да је војна неутралност Србије утемељена на Резолуцији о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, коју је донела Народна скупштина, као и на Стратегији одбране Републике Србије. Опредељење за војну неутралност, нагласио је Старовић, представља политичку одлуку којом се изражава став о томе да држава није заинтересована за приступање постојећим војним савезима, већ да ће своју спољну политику, као и политику у сфери безбедности и одбране водити самостално, настојећи, да у складу са својим могућностима, доприноси миру, решавању свих спорова политичким средствима и договором, без употребе силе, изградњи поверења, стабилности и безбедности, како у окружењу, тако и свету.
Државни секретар Старовић рекао је да, иако је Србија војно неутрална држава, она настоји да ствара и унапређује партнерске односе у области безбедности и одбране са државама широм света и међународним организацијама, при чему се активно ангажује у заједничким активностима у оквиру Уједињених нација, ОЕБС, Европске уније и НАТО. Он је додао да Србија, као чланица Уједињених нација, под мандатом ове међународне организације учествује у изградњи мира у свету. 

Према речима државног секретара у Министарству одбране, постојећи механизми сарадње Србије и НАТО кроз програм Партнерство за мир показали су се веома функционалним, успешним и корисним за обе стране. У том смислу, рекао је Старовић, учешће Србије у програму Партнерство за мир представља оптималну меру сарадње са НАТО.
Државни секретар Старовић закључио је да ће војно неутрална Србија наставити да води принципијелну и доследну политику засновану на поштовању међународног права, немешању у унутрашња питања суверених држава, залагању за мирно решавање свих спорова, као и да расположивим правним и другим средствима штити своју независност и суверенитет.
photoФОТОГАЛЕРИЈА