Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2024.

Državni sekretar Starović učestvovao na konferenciji ,,Koncept vojne neutralnosti i odnos Republike Srbije sa NATO"



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio državni sekretar Nemanja Starović, učestvovala je danas na konferenciji ,,Koncept vojne neutralnosti i odnos Republike Srbije sa NATO“ u Medija centru u Beogradu. 
Konferencija je realizovana na inicijativu Ambasade Republike Bugarske, a shodno nadležnostima koje ta ambasada obavlja u kontekstu kontakt ambasade NATO za Srbiju.

Državni sekretar Starović, tom prilikom, istakao je da je vojna neutralnost Srbije utemeljena na Rezoluciji o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, koju je donela Narodna skupština, kao i na Strategiji odbrane Republike Srbije. Opredeljenje za vojnu neutralnost, naglasio je Starović, predstavlja političku odluku kojom se izražava stav o tome da država nije zainteresovana za pristupanje postojećim vojnim savezima, već da će svoju spoljnu politiku, kao i politiku u sferi bezbednosti i odbrane voditi samostalno, nastojeći, da u skladu sa svojim mogućnostima, doprinosi miru, rešavanju svih sporova političkim sredstvima i dogovorom, bez upotrebe sile, izgradnji poverenja, stabilnosti i bezbednosti, kako u okruženju, tako i svetu.
Državni sekretar Starović rekao je da, iako je Srbija vojno neutralna država, ona nastoji da stvara i unapređuje partnerske odnose u oblasti bezbednosti i odbrane sa državama širom sveta i međunarodnim organizacijama, pri čemu se aktivno angažuje u zajedničkim aktivnostima u okviru Ujedinjenih nacija, OEBS, Evropske unije i NATO. On je dodao da Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, pod mandatom ove međunarodne organizacije učestvuje u izgradnji mira u svetu. 

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, postojeći mehanizmi saradnje Srbije i NATO kroz program Partnerstvo za mir pokazali su se veoma funkcionalnim, uspešnim i korisnim za obe strane. U tom smislu, rekao je Starović, učešće Srbije u programu Partnerstvo za mir predstavlja optimalnu meru saradnje sa NATO.
Državni sekretar Starović zaključio je da će vojno neutralna Srbija nastaviti da vodi principijelnu i doslednu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanju u unutrašnja pitanja suverenih država, zalaganju za mirno rešavanje svih sporova, kao i da raspoloživim pravnim i drugim sredstvima štiti svoju nezavisnost i suverenitet.
photoFOTOGALERIJA