Министарство одбране Републике Србије
 
13.01.2024.

Председник Вучић: Наоружавање такозваних косовских безбедносних снага супротно Резолуцији 1244 СБ УН



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић,  заједно са потпредседником  Владе и министром одбране Милошем Вучевићем, обишао је данас Дежурни оперативни центар Војнобезбедносне агенције.

Након обиласка, председник Вучић рекао је да рушење међународног правног поретка даљим наоружавањем такозваних Косовских безбедносних снага, које није само најављено као одлука која ће бити донета у америчком Конгресу, већ се одиграва готово свакодневно посредством других земаља, има циљ да се супротно Резолуцији 1244 и Повељи Уједињених нација, не само у потпуности с територије Косова и Метохије уклони било какав траг постојања Републике Србије, већ да се укине српски народ. 

- Изјаве појединих такозваних косовских званичника недвосмислено говоре да је њихов једини циљ уништење српског народа, јер кад се хвалите да ће свака патрола имати дуге цеви шаљете недвосмислену, кристално јасну поруку да за Србе тамо нема места, јер зна се које јединице имају право и могућност да носе дуге цеви, а које да никада не носе. Имаћете саобраћајну полицију која ће да носи дуге цеви, само да би се Срби осећали несигурно – рекао је председник Вучић. 

Према његовим речима, Приштина има најбрже растући буџет војске и полиције које не смеју да постоје према међународном јавном праву и додао да је у последње четири године он порастао више од два пута и за такозвану војску и за такозвану полицију.

- Такозване косовске снаге безбедности трансформишу се у складу с планом Сједињених Америчких Држава и под њиховим менторством треба да достигну 5.500 припадника, уз могуће стварање резерве од 20.000 војника, због чега се разматра и увођење обавезног војног рока у Приштини. Те оружане снаге до 2027. године, осим лаког стрељачког наоружања, треба да буду опремљене с више од 350 борбених оклопних возила, хеликоптерима, противоклопним вођеним ракетама, минобацачима, хаубицама, противваздухопловним системима, извиђачким тактичким борбеним летелицама и дроновима камиказама. Оне се тежишно опремају од Сједињених Америчких Држава, Турске и Савезне Републике Немачке – рекао је председник Вучић и додао да с позиције обима опремања доминира Турска.
Председник Србије истакао је да они, према Резолуцији 1244, све што раде, раде потпуно илегално и говорећи о тачкама Резолуције потврдио да не смеју да постоје никакве групе наоружаних Албанаца.

- Ми само можемо да укажемо целом свету да тиме на бруталан начин крше међународно јавне правне норме и уопште их не интересује кад вам причају да се залажу за поредак Уједињених нација. Лажу. Никада их то није интересовало, не занима их и неће их интересовати. Интересују их само њихови интереси и ништа више. Такође, посебна тачка каже да ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије о чему ће одлуку донети Савет безбедности. Дакле – и да има и да нема и да се било шта мења, одлуку мора да донесе Савет безбедности Уједињених нација. А коју је то одлуку донео Савет безбедности Уједињених нација? Никада никакву – поручио је председник Вучић.

Он је, том приликом, рекао да Србија као војно неутрална земља ради на томе да обезбеди пуну сигурност за наше грађане истичући да су наше снаге вишеструко снажније од свих потенцијалних изазивача.

-  У складу са тим желим да вам пружим неколико информација, добићете их на изузетно прецизан начин. Ми у овом тренутку имамо 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР и тих 186 милиона евра потрошићемо одмах на куповину оруђа и оружја из Републике Србије, из фабрика наше наменске индустрије. То ће бити осам „нора“, најјефтинија је наравно куповина када од сопствене домаће памети то купујемо и зато ћете да видите колико тога можете за релативно мали новац да купите и колико то рецимо више вреди него 246 “џавелина” који су изузетно снажно противтенковско и противоклопно средство, али не снажније од нашег. Не одговара се истом врстом оружја на исто оружје иако су наши корнети за 2 до 4 км већег домета - истакао је председник Вучић.

Он је рекао да ће се за војску узети додатних 8 „нора“ и 81 продужени “милош” за наше пешадијске јединице, као и 30 купола за “лазара” са специјалним ДУБС-овима.

- Желим да вас обавестим да смо добили опрему која је неким чудом стигла до нас, не бих да објашњавам како, коју смо купили пре две године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и ниско летећих летелица. Веома смо поносни на ту чињеницу што приводимо крају у потпуности опремање наших противваздухопловних система који ће представљати, не могу да кажем нерешиву  енигму, али изузетно велики проблем за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу. Имамо још три ставке по 10 милиона евра, не бисмо о томе да говоримо  јавно, то је први пакет. Ми припремамо сада нови пакет од још 150 милиона евра и још 400 милиона евра, све ове године, за додатно опремање и наоружавање Војске Србије - рекао је председник Србије истакавши да ће ово бити година у којој ћемо се најбоље, најбрже и најснажније опремати.

Председник Вучић рекао је да ће се у наредном периоду разговарати о свим важним променама у Војсци Србије.

- Свакако ће бити великих измена у  нашим јединицама. Ви знате да смо ми до сада имали тактичке групе. Сад ћемо да имамо нешто мање тактичке јединице, али које ће имати много бољу координацију, много снажније садејство и то није само реч о лаким пешадијским јединицама, није реч само о специјалним јединицама, већ је реч и  о нашим оклопно-механизованим јединицама. То јесте наша највећа снага и зато су управо неки и дали “џавелина” Албанцима зато што су добро знали шта је највећа снага Војске Србије. Ускоро очекујемо серијску производњу дронова „самоубица“ на територији Републике Србије и захвалан сам људима из Војнотехничког института, ТОЦ-а, људима у Војсци, људима у Министарству који су вредно и напорно радили по том питању. Променићемо и бојеву главу за први “килер” дрон са којим ћемо да изађемо и верујем да ћемо више хиљада комада имати завршених и предатих војсци на употребу пре краја 2024. године - нагласио је председник Вучић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.01.2024
mp4 (568,48 MB)
Обраћање председника Александра Вучића - први део
13.01.2024
mp4 (485,96 MB)
Обраћање председника Александра Вучића - други део
13.01.2024
mp4 (93,96 MB)
Обилазак