Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.01.2024.

Predsednik Vučić: Naoružavanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga suprotno Rezoluciji 1244 SB UN



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić,  zajedno sa potpredsednikom  Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, obišao je danas Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije.

Nakon obilaska, predsednik Vučić rekao je da rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, koje nije samo najavljeno kao odluka koja će biti doneta u američkom Kongresu, već se odigrava gotovo svakodnevno posredstvom drugih zemalja, ima cilj da se suprotno Rezoluciji 1244 i Povelji Ujedinjenih nacija, ne samo u potpunosti s teritorije Kosova i Metohije ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije, već da se ukine srpski narod. 

- Izjave pojedinih takozvanih kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore da je njihov jedini cilj uništenje srpskog naroda, jer kad se hvalite da će svaka patrola imati duge cevi šaljete nedvosmislenu, kristalno jasnu poruku da za Srbe tamo nema mesta, jer zna se koje jedinice imaju pravo i mogućnost da nose duge cevi, a koje da nikada ne nose. Imaćete saobraćajnu policiju koja će da nosi duge cevi, samo da bi se Srbi osećali nesigurno – rekao je predsednik Vučić. 

Prema njegovim rečima, Priština ima najbrže rastući budžet vojske i policije koje ne smeju da postoje prema međunarodnom javnom pravu i dodao da je u poslednje četiri godine on porastao više od dva puta i za takozvanu vojsku i za takozvanu policiju.

- Takozvane kosovske snage bezbednosti transformišu se u skladu s planom Sjedinjenih Američkih Država i pod njihovim mentorstvom treba da dostignu 5.500 pripadnika, uz moguće stvaranje rezerve od 20.000 vojnika, zbog čega se razmatra i uvođenje obaveznog vojnog roka u Prištini. Te oružane snage do 2027. godine, osim lakog streljačkog naoružanja, treba da budu opremljene s više od 350 borbenih oklopnih vozila, helikopterima, protivoklopnim vođenim raketama, minobacačima, haubicama, protivvazduhoplovnim sistemima, izviđačkim taktičkim borbenim letelicama i dronovima kamikazama. One se težišno opremaju od Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Savezne Republike Nemačke – rekao je predsednik Vučić i dodao da s pozicije obima opremanja dominira Turska.
Predsednik Srbije istakao je da oni, prema Rezoluciji 1244, sve što rade, rade potpuno ilegalno i govoreći o tačkama Rezolucije potvrdio da ne smeju da postoje nikakve grupe naoružanih Albanaca.

- Mi samo možemo da ukažemo celom svetu da time na brutalan način krše međunarodno javne pravne norme i uopšte ih ne interesuje kad vam pričaju da se zalažu za poredak Ujedinjenih nacija. Lažu. Nikada ih to nije interesovalo, ne zanima ih i neće ih interesovati. Interesuju ih samo njihovi interesi i ništa više. Takođe, posebna tačka kaže da će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti. Dakle – i da ima i da nema i da se bilo šta menja, odluku mora da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. A koju je to odluku doneo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija? Nikada nikakvu – poručio je predsednik Vučić.

On je, tom prilikom, rekao da Srbija kao vojno neutralna zemlja radi na tome da obezbedi punu sigurnost za naše građane ističući da su naše snage višestruko snažnije od svih potencijalnih izazivača.

-  U skladu sa tim želim da vam pružim nekoliko informacija, dobićete ih na izuzetno precizan način. Mi u ovom trenutku imamo 186 miliona evra slobodnih sredstava na računu Jugoimport SDPR i tih 186 miliona evra potrošićemo odmah na kupovinu oruđa i oružja iz Republike Srbije, iz fabrika naše namenske industrije. To će biti osam „nora“, najjeftinija je naravno kupovina kada od sopstvene domaće pameti to kupujemo i zato ćete da vidite koliko toga možete za relativno mali novac da kupite i koliko to recimo više vredi nego 246 “džavelina” koji su izuzetno snažno protivtenkovsko i protivoklopno sredstvo, ali ne snažnije od našeg. Ne odgovara se istom vrstom oružja na isto oružje iako su naši korneti za 2 do 4 km većeg dometa - istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da će se za vojsku uzeti dodatnih 8 „nora“ i 81 produženi “miloš” za naše pešadijske jedinice, kao i 30 kupola za “lazara” sa specijalnim DUBS-ovima.

- Želim da vas obavestim da smo dobili opremu koja je nekim čudom stigla do nas, ne bih da objašnjavam kako, koju smo kupili pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i nisko letećih letelica. Veoma smo ponosni na tu činjenicu što privodimo kraju u potpunosti opremanje naših protivvazduhoplovnih sistema koji će predstavljati, ne mogu da kažem nerešivu  enigmu, ali izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora na našu zemlju. Imamo još tri stavke po 10 miliona evra, ne bismo o tome da govorimo  javno, to je prvi paket. Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, sve ove godine, za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije - rekao je predsednik Srbije istakavši da će ovo biti godina u kojoj ćemo se najbolje, najbrže i najsnažnije opremati.

Predsednik Vučić rekao je da će se u narednom periodu razgovarati o svim važnim promenama u Vojsci Srbije.

- Svakako će biti velikih izmena u  našim jedinicama. Vi znate da smo mi do sada imali taktičke grupe. Sad ćemo da imamo nešto manje taktičke jedinice, ali koje će imati mnogo bolju koordinaciju, mnogo snažnije sadejstvo i to nije samo reč o lakim pešadijskim jedinicama, nije reč samo o specijalnim jedinicama, već je reč i  o našim oklopno-mehanizovanim jedinicama. To jeste naša najveća snaga i zato su upravo neki i dali “džavelina” Albancima zato što su dobro znali šta je najveća snaga Vojske Srbije. Uskoro očekujemo serijsku proizvodnju dronova „samoubica“ na teritoriji Republike Srbije i zahvalan sam ljudima iz Vojnotehničkog instituta, TOC-a, ljudima u Vojsci, ljudima u Ministarstvu koji su vredno i naporno radili po tom pitanju. Promenićemo i bojevu glavu za prvi “kiler” dron sa kojim ćemo da izađemo i verujem da ćemo više hiljada komada imati završenih i predatih vojsci na upotrebu pre kraja 2024. godine - naglasio je predsednik Vučić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.01.2024
mp4 (568,48 MB)
Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića - prvi deo
13.01.2024
mp4 (485,96 MB)
Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića - drugi deo
13.01.2024
mp4 (93,96 MB)
Obilazak