Министарство одбране Републике Србије
 
11.01.2024.

Министар Вучевић на отварању реконструисане зграде Радничког универзитета у Новом СадуПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас отварању зграде Vega IT Раднички, реконструисаног некадашњег Радничког универзитета у Новом Саду.

Министар Вучевић, обраћајући се присутнима, рекао је да свако ко је живео или живи у Новом Саду не може а да нема сентимент према ономе што се дешавало у згради Радничког универзитета. Он је напоменуо да смо, пре свега, дужни да не заборавимо Милицу Простран, која је живот изгубила у страшном пожару у априлу 2000. године, као ни све повређене.

- То је оно што не смемо да дозволимо и те ствари не смеју да се понове. Да ли је требало раније и брже реконструисати ову зграду јесте питање за све нас, али после извесног времена спреман сам да кажем да је за неке ствари потребно да се стекну услови и створе околности, да се појаве људи, економска ситуација или амбијент који ће довести до реконструкције. Као што је ова зграда била симбол тадашње индустријализације, образовног циклуса, јавног и социјалног живота, тако ће, верујем и сигуран сам, ова реконструисана, обновљена, суштински нова зграда исто бити симбол не само једне приватне компаније и не само једног вида економије, него ће имати шири друштвени значај – рекао је министар Вучевић.

Он је истакао да смо на добром путу, да увек треба да тежимо да будемо бољи, да ствари буду квалитетније те да је ово доба обнове и напретка.

- Честитам свима који су учествовали у пројекту, а ја сам веома срећан што сам био мали шраф у овом ланцу и показао да ствари могу да се поправљају када наиђете на добре људе и створите добре околности – поручио је министар одбране.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић истакао је да је зграда некадашњег Радничког универзитета изузетно важна за тај град, јер је један од симбола Новог Сада. Он је додао да је поносан што је био део тима који је, у време када је зграда купљена, предводио тадашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а који је, према његовим речима „као и увек показао да има идеју, план и визију и да воли овај град“.

Владан Остојић, суоснивач компаније Vega IT која је крајем 2020. године од Града Новог Сада купила зграду Радничког универзитета на јавној лицитацији, изразио је велико задовољство што је баш тој компанији припала част да рестаурира објекат и додао да је он после 23 године поново постао симбол учења и иновација у Новом Саду.

Министар Вучевић, градоначелник Ђурић и Остојић обишли су приземље и 13. спрат зграде како би сагледали на који начин је уређен простор од 6.500 квадратних метара и како је враћен стари сјај некадашњем Радничком универзитету, једном од чувених симбола Новог Сада.

Данашњем отварању реконструисане зграде присуствовали су шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин и суоснивач компаније Vega IT Саша Поповић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.01.2024
mp4 (493,47 MB)
Обраћање министра Вучевића
11.01.2024
mp4 (73,48 MB)
Обилазак